Grad Križevci se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize

Grad Križevci i ove se godine pridružio obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize. U  sklopu obilježavanja, zgrada Turističkog informativnog centra u Križevcima zasvijetlila je zelenom bojom. 

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji  gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može  ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada  prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem  jedna operacija.

Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne  su kod svake bebe. Gastroshiza se javlja prosječno u 1-5 : 10 000 slučajeva (ovisno o  zemljopisnoj regiji), a uzrok je do dan danas nepoznat. 

Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su to već prošle,  saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su  operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući. Nakon odabira bolnice, sve daljnje  odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će voditi brigu o bebi. 

Svake godine, na datum 30. srpnja, obilježava se Gastroschisis Awareness Day (dan  svjesnosti o gastroshizi) diljem svijeta, kako bi se stanovništvu skrenula pozornost na  postojanje ove dijagnoze, ali i postojanje organizacije koja je osnovana upravo zbog takvih  beba i njihovih roditelja da bi im olakšala ovo izazovno putovanje. Nositelj ove inicijative je  internacionalna organizacija The Global Gastroschisis Foundation, koja povezuje obitelji,  liječnike i istraživače iz cijelog svijeta.

Fokus organizacije je usmjeren na moralnu podršku,  informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi. Iako The Global Gastroschisis  Foundation svoje volontere u Hrvatskoj ima od 2019. godine, većina obitelji pogođene tom  dijagnozom je za to saznalo tek nakon što se Hrvatska uključila u obilježavanje dana  svjesnosti o gastroshizi 2020. godine osvjetljavanjem svojih gradskih znamenitosti.

Kao i  prošlih godina, Hrvatska je 30. srpnja osvijetlila zelenom bojom četrdesetak objekata u više  od 30 gradova. Ta jednostavna i financijski prihvatljiva gesta čini mnogo u širenju svijesti o  ovoj dijagnozi. Otkad se ova inicijativa provodi, puno više obitelji dolazi do informacija i  podrške koja im je potrebna, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Po uzoru na Hrvatsku, ali i na ostatak svijeta, obilježavanju dana svjesnosti o gastroshizi  pridružile su se i nama susjedne zemlje (Slovenija, Srbija i Crna Gora). Prošle godine u  svojih sedam gradova osvijetlile su zelenom bojom 12 znamenitosti, a očekuje se da će ove  godine broj gradova porasti. 

Ako očekujete bebu s gastroshizom ili ste već roditelj i želite se bolje informirati, a ne znate  kojim web stranicama na internetu vjerovati, možete posjetiti službenu web stranicu od  organizacije The Global Gastroschisis Foundation, koja sadrži pregršt provjerenih  informacija: https://averysangels.org 

Ukoliko se želite povezati s drugim obiteljima u Hrvatskoj i saznati informacije iz prve ruke,  možete se javiti hrvatskim ambasadoricama i članicama The Global Gastroschisis  Foundation koje će vas zatim spojiti s obiteljima: Margareta Lovković ([email protected]).