Ljetna muzejska družionica: radionica o biciklima razveselila osnovnoškolce

U ovotjednoj družionici održanoj u Muzeju grada Đurđevca, radionica o biciklima privukla je velik broj zainteresiranih sudionika. Tema se nadovezala na nedavno obilježavanje međunarodnog dana biciklista, kao i na aktualne izložbe u Muzeju Grada Đurđevca – sudionici su posjetili zbirku Hloušek te izložbu slika akademskog slikara Zlatana Vrkljana. Tko je od đurđevačkih slikara poznat po brojnim crtežima i slikama ljudi na biciklu, majki koje idu k meši i onih s polnoćki, onih kaj se mene pred cirkvom ili pak japeka kojima biciklin služi kao podupirač umjesto štapa, mogli smo doznati u družionici s posebnim gostom, Zdravkom Šabarićem.

Đurđevački umjetnik Zdravko Šabarić prepoznatljiv je po crtežima i slikama brojnih đurđevačkih veduta ulica i njihovih stanovnika, etno motiva, klijeti, goričarskog inventara (lagvi, barila, putri, itd.), a u pojedinim opusima prisutni su elementi mistike i fantastike. Jedan je od aktivnih članova udruge Peski-Art Đurđevac, a u svom bogatom likovnom stažu primio je niz priznanja i nagrada. Izlagao je na preko 200 izložbi u zemlji i inozemstvu, kao i 40 puta samostalno.

U sklopu radionice, Šabarić je kroz crtež djeci približio bicikl i njegove dijelove, a zatim potaknuo njih da kroz svoje crteže prikažu bicikle na zanimljiv i kreativan način, korištenjem bojica, flomastera i pastela. Tako su naši najmlađi mnogo naučili o učestalom prijevoznom sredstvu brojnih Đurđevčana – biciklu, a maštoviti crteži mogu se pogledati u vanjskim prostorima Staroga grada sve do iduće srijede.

Iduća družionica održat će se u srijedu,  26. srpnja u 10 sati u Muzeju Grada Đurđevca. Radionice su besplatne, a sav materijal za rad je osiguran.