Predstavljen program 16. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” i Dana kulturne baštine

U prostorijama Županijske uprave danas je predstavljen program 16. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine održava od 13. do 17. srpnja u Legradu i Koprivnici, kao i Dani kulturne baštine koji se, kao uvod u Festival, održavaju od 1. do 15. srpnja.

Organizatori Festivala su Folklorni ansambl Koprivnica i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica područja Središnja Podravina i Kulturno-umjetničko društvo Zrin. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Koprivničko-križevačka županija, Savez Alpe Jadran, Grad Koprivnica, Općina Legrad i ostali. Ove godine sudjeluju folklorne skupine iz Češke, Meksika, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Uvodno se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, koji je kazao kako je Županija ponosna što svake godine može sudjelovati u pokroviteljstvu.

„Festival je važan zbog promocije naše kulturne baštine i bogate tradicije, ali i upoznavanja drugih naroda i njihove tradicijske i kulturne baštine. Prilika je to za jačanje prijateljskih odnosa i suradnje u području kulture, a glazba i ples univerzalni su jezik prepoznatljiv svim ljudima i služe nam za stvaranje mostova među kulturama. Pozivamo posjetitelje da uživaju u ljepotama narodnih nošnji i pjesama, maštovitim koreografijama i prikazu tradicijskih običaja, a svim gostima želimo ugodan boravak i da ponesu sa sobom pozitivne dojmove i najljepša sjećanja na Koprivničko-križevačku županiju“, kazao je zamjenik Ljubić.

Čestitke organizatorima koji nam svake godine omogućavaju uživanje u ovom jedinstvenom Festivalu uputio je i župan Darko Koren:

„Zahvaljujem svima na trudu i entuzijazmu koji ulažete u organizaciju ovog Festivala, u čemu je i tajna njegove uspješnosti. Riječ je o jednoj od naših najznačajnijih manifestacija koja okuplja doista impresivan broj sudionika, a svrha cijele priče je upoznavanje i promocija tradicijske kulture, kako Hrvatske, tako i drugih zemalja. Veselimo se bogatom programu i želimo vam uspješnu provedbu planiranih aktivnosti!“

„Festival se u kontinuitetu održava od 2007. godine s ciljem očuvanja i prezentacije bogate folklorne baštine i kulture naše županije te upoznavanja drugih naroda i kultura kako bi još više razvili prijateljstva i tolerantnost prema različitosti. Zaista smo uspjeli u tome, i festival svake godine raste po broju sudionika i nudi sve više sadržaja. Festival počinje 13. srpnja, dolazi nam 12 grupa iz osam zemalja i 340 sudionika festivala. Svečani mimohod je 14. srpnja u Legradu uz koncert, a gala večer 15. srpnja na Zrinskom trgu u Koprivnici. Ovo će biti poslastica za dušu i srce, svima koji mogu toplo preporučam da dođu i uvjere se ljepotu folklora i običaja“, kazala je Šešić te zahvalila Županiji i TZ KKŽ te svim ostalim partnerima i pokroviteljima na pomoći u organizaciji Festivala.

Uvertira u ovogodišnji festival je program „Dani kulturne baštine“ koji od 1. do 15. srpnja promovira vrijednosti folklorne baštine i pokazuje lokalni zavičajni identitet te kulturno blago koje se čuva za buduće naraštaje. U dva tjedna javnosti je nizom programa poput – izložbe starih tradicionalnih glazba, radionicom Ivanečkog veza i panel raspravom o tradicijskom nakitu Podravine, još više približena kultura ovog podneblja.

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev napomenula je kako svake godine podržavaju ovaj Festival koji čuva našu bogatu tradicijsku baštinu i prenosi njezine vrijednosti na nove naraštaje, istovremeno se upoznavajući s drugim kulturama, a direktor Turističke zajednice Područja središnja Podravina Nikola Cik pohvalio je organizatore na promociji naše Županije u smislu kulturne baštine, koja je osnova za našu turističku ponudu.

Prijemu su prisustvovali i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te predstavnici organizatora – Zajednice kulturno umjetničkih udruga KKŽ i Folklornog ansambla Koprivnica, Zrinka Roksandić i Kristijan Rihtarić.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na 16. Međunarodnom festivalu folklora “Iz bakine škrinje” i Danima kulturne baštine te da uživate u bogatstvu glazbe, pjesme i plesa.