Predstavljen projekt „Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete“

Komunalije Đurđevac danas su predstavile trenutni tijek aktivnosti na projektu Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete
Konferenciji su prisustvovali predstavnici Komunalija, Hrvatskih voda, Grada Đurđevca, izvođača radova te predstavnici medija

U Domu kulture Đurđevac održana je konferencija za medije povodom predstavljanja statusa radova na infrastrukturnom projektu „Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete“.
Korisnik projekta su Komunalije d.o.o. Đurđevac, a direktor, Tomislav Kolarić, naglasio da je s vrijednošću od 57,1 mil. EUR ovo jedan od najvećih projekata u županiji. “68,1 % sredstava osigurano je iz bespovratnih sredstava EU, a uz nacionalno sufinanciranje i sufinanciranje Hrvatskih voda Komunalije su osigurale gotovo 98% sredstava za projekt. Ulica V. Nazora u kojoj je održana konferencija, samo je jedno od brojnih gradilišta vodo-komunalne infrastrukture, a do danas je izvedeno gotovo 60% radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži”, rekao je. Kolarić je izrazio i zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom izvršenih radova čiji kraj se očekuje do kraja 2024. godine. Također pozvao je građane da iskoriste svoje pravo na besplatne priključke.
Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako se ovim projektom osiguravaju osnovni infrastrukturni uvjeti koji su preduvjet da ljudi ostanu živjeti u ovim krajevima. Zahvaljujući broju od ukupno 20.000 priključaka, zaokružit će se cijeli segment vodoopskrbe i odvodnje. Ujedno je zahvalio svima uključenima u projekt čija vizija je bila presudna da se on pokrene i uspješno odvija.

Direktor tvrtke izvođača Bistra d.o.o., Krešimir Habijanec, detaljnije je izvijestio o napretku samih radova: „Imamo oko 15 crpnih stanica i vodospremu Čepelovec na ove 3 grupe radova koje izvodi naša tvrtka. Trenutno je na gradilištima prisutno oko 15 ekipa i svaki dan oko 100-tinjak izvođača i podizvođača te stoga građane molimo za strpljenje.“
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković istaknuo je da je ovaj projekt moguć zahvaljujući članstvu Hrvatske u EU, njenom razvoju unutar EU i nastojanju da se uredi vodovodna i kanalizacijska mreža. Njime se također stvaraju preduvjeti za gospodarski razvoj i razvoj turizma koji mogu pomoći da se brojke stanovništva vrate na staro.
Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić izrazio je zadovoljstvo tijekom projekta za koji je zaslužna dobra komunikacija svih dionika i prije svega dobra priprema. “Bez te sinergije i prilika koje je ponudila Vlada RH svih 60 aktualnih projekata unaprjeđenja komunalnih sustava u RH mogu se smatrati privilegiranima što su uspjeli u svojim nastojanjima zahvaljujući angažmanu lokalnih komunalnih tvrtki i jedinica lokalne samouprave”, rekao je. Također, istaknuo je značaj projekta za stanovnike ovog kraja i njihovu kvalitetu života, ekološki aspekt i razvoj gospodarstva.
Predviđa se da će radovi trajati do kraja iduće godine, a projektom će biti obuhvaćena naselja: Đurđevac, Čepelovac, Budrovac, Ferdinandovac, Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac, Kozarevac, Virje, Šemovci, Hampovica, Delovi i Novigrad Podravski.
Ukupna vrijednost projekta 37.429.558,81 EUR. Projekt se sufinancira sredstvima iz Kohezijskog fonda u visini 69,60 % dok će se preostali dio osigurati iz nacionalnih sredstava (državnog proračuna, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave – Općina Ferdinandovac, Virje, Novigrad Podravski, Kloštar Podravski, Novo Virje te Grada Đurđevca).
Na konferenciji su, osim spomenutih istaknutih uzvanika, sudjelovali i predstavnici izvođača, te predstavnici Izvršitelja promidžbe projekta Projekt jednako razvoj d.o.o. kao i brojni predstavnici medija.