KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO Otvorena izložba Stjepana Katića

Večeras je u sklopu 5. Križevačkog likovnog ljeta, gost Križevačkog likovnog kruga bio Stjepan Katić. U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je izložba “Memento”.

Izložba je rađena novom slikarskom metodom na 50 platana različitih formata, nazvanom Katić/Njavro metoda i može se pogledati do 29. srpnja

Stjepan Katić istaknuo je kako je cilj ovog projekta bio prilagoditi današnje mogućnosti slikarstva, te prije svega autoru i njegovim afinitetima izražavanja dati počast jednoj od najljepših, najosjetljivijih, najstarijoj slikarskoj tehnici – pastelu, koja je djelomično crtež, a djelomično slika.

“Iako sam u posljednje vrijeme objektivno ispao iz “slikarske kondicije”, pošto nemam dovoljno vremena i ne slikam redovito, slikarski doživljaj bio je prevelik te je uveliko nadišao i napor i patnju koje sam koncem ovog proljeća proživljavao s jasnim ciljem ostvarenja planiranog projekta. I vjetar koji je na refule sve prevrtao, sad mi je postao drag.

Prvi dio projekta, pripremu platana, napravio sam u vanjskom dijelu atelijera u Ninu, započeo sa standardnim gessom, a planiranu odgovarajuću teksturu priredio korištenjem različitih mineralnih komponenti, u više slojeva, kao što su praškasti materijali od magnezijevog silikata, kalcijevog karbonata, silicijevog dioksida, amorfnog aluminijevog silikata, kristala aluminijevog oksida i drugim, reći ću arhivskim komponentama, pomiješanim u različitim odnosima, povezanim, što je isto važno, s vezivima polivinil acetata i metil celuloze, što je sve tvorilo finu (ili grublju) i potrebnu novu teksturu podloge. U ovom dijelu cilj mi je bio dobiti ne samo zamišljenu potrebnu teksturu podloge, nego i elastičnost uz dovoljan broj tzv “zubi” tj. veličine i količine čestica tzv. “grita”, istaknuo je.