POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR Odgojiteljicama Dječjeg vrtića Dubrava veće plaće

Svečano potpisivanje IV. izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora između Dječjeg vrtića Dubrava i Općine Dubrava održano je u Kulturnom centru u Dubravi.
Na potpisivanju je istaknuto kako je nakon dugotrajnih pregovora dogovoreno povećanje materijalnih prava za sve zaposlenike vrtića.

Slađana Sadecki Jagić, sindikalna povjerenica iz Dječjeg vrtića zahvalila je Sindikatu te pregovaračkom odboru Općine.

– Nije postignuto sve ono što je Sindikat tražio, no to su pregovori, tako da postoji mjesto za dodatna poboljšanja u nekom budućem periodu.

Voditeljica pregovaračkog odbora Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Đurđica Kahlina istaknula je kako su održana četiri sastanka pregovaračkih odbora.

– Inicijativa je krenula prije više od pola godine prema Općini. Mi kao Sindikat smo tražili izjednačavanje plaća zaposlenih u vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama. Ovog trenutka nismo dostigli tu razinu, očekujemo i nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti postići dogovor s Općinom i da konačno dođe do usklađivanja plaća. U ovim IV. izmjenama postigli smo jedan značajan pomak. Koeficijenti plaća tehničkog osoblja su usklađeni s Uredbom Vlade i sa zaposlenima u osnovnim školama, ali odgojitelji, kao najvažniji zaposleni da bi vrtić mogao funkcionirati, su bili u bitnom zaostatku s plaćama. U odnosu na prethodne pregovore, sada smo postigli to da će od 1. rujna plaće rasti za 16,49 posto u odnosu na III. izmjene Kolektivnog ugovora.

Povećanje je planirano i 1. rujna 2024. godine i to za 9,91 posto. To je najveće povećanje koje smo dosad dogovorili i radi se o ukupnom povećanju od 26,4 posto što se tiče odgojitelja. Tehničkom osoblju plaće rastu za 13,61 posto. Mi smo i dalje nekih 7 posto u zaostatku, ali Općina doista ima razumijevanja i trude se da postignemo najbolji kompromis. Nismo postigli ono što smo tražili, ali ovo je najveće povećanje od 2014. godine. Socijalni dijalog između Sindikata i Općine postoji dugi niz godina što je svakako pozitivno – rekla je Kahlina.

Saborski zastupnik i načelnik Općine Tomislav Okroša istaknuo je kako su u šest godina dogovorili četiri izmjene Kolektivnog ugovora.

– Uvijek nastojimo povećati materijalna prava, a sada smo dali više nego smo planirali. Shvaćamo situaciju u kojoj se nalaze odgojiteljice i djelatnici te smo u dvije godine donijeli paket kojim su značajno povećana prava u Dječjem vrtiću. Prvo povećanje smo donijeli 2022. godine kada se pojavila inflacija. Prošle godine smo III. izmjenama povećali osnovicu s 5.300 kuna na 5.800. Sada smo s 1. rujnom prihvatili sve zahtjeve Sindikata, što se tiče osnovice i koeficijenata. Osnovica sada raste na 6.250 kuna, a od 1. rujna iduće godine na 6.555 kuna ili 870 eura. U dvije godine, imamo porast s 5.300 na 6.555, što je porast od 24 posto za sve zaposlene. Dogovorili smo i povećanje koeficijenata s 1,26 na 1,37 te od 1. rujna iduće godine na 1,439. Radi se povećanju koeficijenata od 14 posto.

Kada sumiramo rast osnovice i koeficijenata, to je povećanje plaće od 38 posto za naše odgojiteljice u periodu od dvije godine. Božićnica je povećana za 100 posto, uskrsnica za 50 posto, regres za 66 posto, a putni troškovi za 35 posto. Odgojiteljice to zaslužuju, one odgajaju našu djecu i uvjeren sam da će ove vrhunske djelatnice ostati u Dubravi, da ćemo ispuniti san i izgraditi novi dječji vrtić s manjom sportskom dvoranom te obnoviti stari. Tada bismo mogli upisati svu djecu i zaposliti još odgojiteljica – rekao je Okroša.