Projekt Koprivničko-križevačke županije sudjeluje na nacionalnom izboru najuspješnijih županijskih projekata EU u Hrvatskoj

Koprivničko-križevačka županija, u suradnji s PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom prijavila je projekt Amazing AOE – Odgovorna zelena destinacija „Europska Amazona“ na natječaj za izbor najuspješnijih projekata EU u Republici Hrvatskoj.

Izbor provodi Jutarnji list, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Amazing AOE – Odgovorna zelena destinacija „Europska Amazona“ je nominiran u kategoriji „Doprinos prekograničnoj suradnji“ s obzirom da su na projektu uz Koprivničko-križevačku županiju sudjelovali i brojni partneri iz Slovenije, Mađarske, Srbije i Austrije.

Projektom je ostvaren razvoj „zelene destinacije“ područja „Europske Amazone“, a riječ je o UNESCO-ovom Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže kroz pet država, na kojem je uspostavljena mreža ključnih aktera te uvjeti za razvoj visoko kvalitetnog turizma temeljenog na resursima ekosustava.

Izrađena je zajednička strategija razvoja destinacije „Europske Amazone“ te Akcijski plan razvoja tematskih staza u KKŽ. Uz AoE biciklističku stazu, duž cijelog područja, uspostavljeni su novi turističke proizvodi: AoE nevjerojatni trenutci (Amazing moments) – priroda i kultura i gastronomija te Riječno putovanje (River Journey) koji su testirani i prezentirani različitim ciljnim skupinama u regiji.

Osmišljen je i zajednički koncept digitalne inovacije prirodne i kulturne baštine na AoE području – hologramska prezentacija radova Ivana Generalića u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine te definiran zajednički model upravljanja destinacijom, kroz ranije uspostavljeni AoE rezervacijski centar. Ukupna vrijednost projekta bila je 2.411.290,00 eura, a iznos koji se odnosio na našu Županiju bio je 145.000,00 eura.

Više o projektu možete doznati na Facebook stranici: https://www.facebook.com/VisitAmazingAmazonOfEurope

Podsjetimo, projekti koji su prošle godine predstavljali našu Županiju i osvojili druga mjesta bili su: „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ (koji je prijavila PORA) u kategoriji Najboljeg projekta po izboru građana i „Amazon of Europe Bike Trail – Koprivničko-križevačka županija“ (koji je prijavila KKŽ) u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.