U Križevcima potpisan Kolektivni ugovor za graditeljstvo

Danas je u križevačkom hotelu Kalnik održano svečano potpisivanje Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Riječ je o šestim izmjenama i dopunama, a svečanom potpisivanju nazočili su predstavnici HUP-UPG, SGH, HUP-a, gostiju i medija.
Socijalni partneri u građevinskom sektoru, HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) i Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), uspješan sektorski socijalni dijalog razvijaju gotovo tri desetljeća i kontinuirano na granskoj razini pregovaraju, sklapaju te noviraju granske kolektivne ugovore od 1996. godine te su u cilju održivog razvoja hrvatskog graditeljstva, uspješno okončali pregovore o novom Kolektivnom ugovoru o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva istaknuo je danas u Križevcima kako je ovo rezultat rada od šest mjeseci.

-Mi jako dobro znamo da bez reguliranja odnosa između poslodavaca i posloprimaca nema reda ni u jednoj državi. Zbog toga snažno podupiremo ovaj način rada i kolektivne ugovore, želimo da se to i od strane HUP-a proširi kod mnogih drugih poduzetnika, kako bi to bilo u skladu sa zakonodavstvom i svime drugim. Ono što je bitno jest da smo dogovorili od 1. rujna 2023., između 5 i 15 posto povećanje plaća, u ukupnoj masi je to između 8 i 10 posto, a od 1. ožujka 2024. je to još oko 40 eura više. Regulirana su i neka materijalna prava, iako znamo da još dosta toga treba poboljšati, između ostaloga povećati minimalnu plaću – naglasio je Habijanec te zaključio kako je cilj da plaće budu polovica njemačkih te misli kako će se to u skoroj budućnosti i ostvariti.

Utvrđen je dodatak za rad nedjeljom od 50 posto, godišnji odmor – za svake tri godine radnog staža – jedan dan, ukupno trajanje od 5 tjedana produženo za dva dana. Utvrđene prigodne nagrade – regres 300 eura i božićnica 100 eura, a povećani su minimalni iznosi naknada materijalnih troškova, dnevnice za rad na terenu, odvojeni život, troškovi putovanja na posao i s posla – za korištenje osobnog vozila, prehrane, nagrade učenicima na praksi, solidarne potpore za dugotrajno bolovanje te otpremnina za umirovljenje.

Osim novčanih povećanja, ugovorena je i ovlast SGH za praćenje primjene KUG-a i pravo na traženje podataka vezanih za osnovne plaće od svih poslodavaca na koje se KUG primjenjuje te pravo radnika na pisano informiranje o sklapanju kolektivnog ugovora sukladno zakonu.

Primjena KUG-a obavezna je i za agencijske radnike kad su ustupljeni poslodavcima u građevinarstvu.

Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske kazala je kako joj je drago što su dogovorene izmjene i dopune kolektivnog ugovora.

-Sada je vrijeme naših radnika i s obzirom na nedostatak radne snage, vrijeme je da poboljšamo njihova prava i na neki način dignemo te naše plaće. Statistički gledano 20-ak posto smo manje plaćeni nego što je to prosjek Republike Hrvatske. Drugo što nas muči jest veliki dio neto isplata kod malih poslodavca, gdje te isplate nisu kontrolirane i ne radi se o oporezivim iznosima, nego se oni isplaćuju ‘ispod stola’ – rekla je Vukšić te dodala kako su uspjeli dogovoriti povećanje plaća u dvije etape, za prvih deset grupa, povećanje godišnjih odmora, prigodne nagrade, materijalne troškove primjerice terenski dodatak, prijevoz, prehranu itd.

hup4

Tonči Glavinić, ravnatelj Uprave za provedbu obnove od potresa u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine naglasio je kako je upravo ovo vrijeme obnove od potresa, pokazalo kako nedostaje kvalitetnog građevinskog kadra te se nada kako će ove izmjene i dopune doprinijeti poboljšanju cijeloga sustava te vratiti građane iz kontejnera u njihove obnovljene i novoizgrađene domove.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koji je kazao kako će svi poslodavci koji se bave graditeljstvom ove plaće i ostala dogovorena prava morati poštivati i to se odnosno na sve njih.

Kolektivni ugovor potpisali su Mirko Habijanec i Jasenka Vukšić.