U županijskom Domu zdravlja dostupne telemedicinske usluge s područja kardiologije i pulmologije

U sklopu projekta „Telecordis“ koji je proveo Hrvatski zavod za hitnu medicinu, u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije od početka srpnja ove godine mogu se obaviti redovite telemedicinske usluge s područja kardiologije i pulmologije i to:Holter tlaka,Holter EKG-a,12-kanalni EKG iSpirometrije

Usluge se mogu obaviti na sljedećim lokacijama:Ispostavi Križevci i Đurđevcu te uOrdinacijama opće/obiteljske medicine u Rasinji i Glogovcu.

Bolesti srca i krvnih žila ili kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, dok u Republici Hrvatskoj čine čak 45 posto svih uzroka smrti. Najviše je pogođeno stanovništvo starije od 65 godina, što je dob koja je istovremeno i najrizičnija u odnosu na smrtnost od bolesti COVID-19. Područja Križevaca i Đurđevca u svojim lokalnim ordinacijama nemaju specijalista kardiologije te su pacijenti za jednostavne pretrage (poput EKG holtera) morali putovati u Koprivnicu.

Proces je do sada funkcionirao tako da kada pacijent dobije uputnicu, 24-satni holter EKG-a ili tlaka, 12 kanalni EKG ili za spirometriju mora ići u bolnicu i vratiti se kući, pa drugi dan ponovno doći da mu se uređaj skine, a onda još čekati nalaz za očitanje i doći po njega. Nakon uvođenja telemedicine, pacijenti dođu u ordinaciju, dobiju uređaj i nalaz im se vrati očitan.

Uputnicu za pregled izdaju liječnici obiteljske medicine te se zatim treba javiti u županijski Dom zdravlja za navedenu dijagnostiku.

Telemedicinom smanjit će se liste čekanja, kao i nepotrebni troškovi putovanja, a povećat će se dostupnost nužnih pregleda za građane, što će se itekako osjetiti kroz par mjeseci provođenja ove usluge.

Dom zdravlja KKŽ