Udruga žena grada Đurđevca kreće s novim projektom

Članice Udruge žena grada Đurđevca ovih su dana iz svoje kreativne radionice pustile još jedan proizvod za koji vjeruju da će biti rado prihvaćen. Kao kreativne čuvarice tradicijske baštine grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, a u sklopu projekta prihvaćenog od strane Grada Đurđevca, ponovno su u život vratile nadpregaču koju su nekada nosile Đurđevčanke za vrijeme obavljanja kućanskih poslova.

– Riječ je pregači manjeg formata koju su naše bake i mame stavljale na kućnu pregaču ili haljinu za vrijeme kuhanja, odlazaka u vrt ili na polje, odnosno za vrijeme kućanskih poslova. Bile su praktičnije za održavanje jer su štitile odjevne predmete koje su žene nosile i lakše ih je bilo prati. Od lanenog su materijala i tamnije, najčešće tamnoplave boje – pojasnila je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca i dodala da ovaj predmet iz njihove kreativne radionice ima i dodatnu poruku i značenje.

– Zapravo, majkičin fortunec bio je naš doprinos ovogodišnjoj, jubilarnoj 55.Picokijadi i majkici iz legende o Picokima, koja je svojom mudrošću i prijedlogom kapetanu Staroga grada da picokom prevari Osmanije, priskrbila našu posebnu pozornost. Osim toga, i niz naših gastro-projekata, koje financira Grad Đurđevac, vezan je uz taj lik. Do sada smo odradile jednu lijepu priču, „Na majkičinom stolu“ , u sklopu kojega smo izvrsnim foto-zapisima prikazale starinske domaće kolače s receptima. Sada je na red došao majkičin fortunec ili pregačicu, dodala je Mirjana Mišulin i naglasila da je prvo njegovo predstavljanje bilo nedavno na gastro-natjecanju u Mađarskoj, a nada se da će se uskoro moći nabaviti i u suvenirnici Muzeja grada Đurđevca