Analizirano stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, kreće sanacija štete

U prostorijama Županijske uprave jučer je održan sastanak proširenog sastava Stožera civilne zaštite KKŽ kojem su prisustvovali načelnici i predstavnici svih deset općina uz rijeku Dravu, predstavnici Hrvatskih voda i žurnih službi te operativnih snaga sustava civilne zaštite. Na sastanku je analizirano aktualno stanje nakon što je završilo izvanredno stanje uzrokovano rekordnim vodostajem rijeke Drave koja je proteklih dana prijetila naseljima.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je zahvalio svima koji su u proteklih pet dana bili na dispoziciji i pomogli da ova kriza prođe s najmanjim mogućim posljedicama.

„Iza nas je ono najgore, priroda je još jednom pokazala svu svoju silinu, no obranili smo se zahvaljujući ogromnim naporima i zajedništvu koje smo iskazali. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli, rijetko se viđa ovakvo zajedništvo. U proteklim danima preko pet tisuća ljudi je bilo na terenu, od profesionalnih službi pa sve do mještana i volontera koji su pokazali veliko srce i želju da se obranimo. Pred nama je vrijeme u kojem ćemo krenuti sa sanacijom šetat te planiranjem kratkoročnih i dugoročnih mjera kojima ćemo još više poboljšati sustav obrane od poplava, ali i sustav zaštite u cjelini“, istaknuo je načelnik Ljubić.

Ispred Hrvatskih voda sudionicima sastanka se obratio direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Milan Rezo koji je svima čestitao na vrhunski odrađenom poslu.

„Uložen je enorman napor da obranimo ovo područje koje je zabilježilo povijesne rekorde u vodostaju Drave i njenom protoku. Sinergijom svih sudionika koji su dali svoj maksimum uspjeli smo zaštiti ljudske živote i spasiti sve ono što smo mogli i što se realno moglo obraniti. Situacija je bila u nekim trenutcima uistinu dramatična, no zahvaljujući odlukama koje smo donijeli izbjegli smo teške posljedice. Ovakve situacije pokazuju koliko su sustavi prevencija, ali i operativne aktivnosti važne, stoga ćemo krenuti u sanaciju sustava obrane te projektiranje i modernizaciju nasipa na dijelovima za koje smo analizom utvrdili da trebaju zahvate. Hvala svim službama i stanovništvu koje je pokazalo veliko srce Podravine“ poručio je direktor Rezo.

Načelnici i predstavnici općina su uz zahvalu Županijskom stožeru CZ i Hrvatskim vodama iznijeli analizu stanja na svojim područjima i prijedloge za poboljšanje sustava te najavili da kreću u sanaciju šteta, nakon čega je vatrogasni zapovjednik VZ KKŽ Zvonimir Habijan predstavio podatke angažmana vatrogasnih jedinica u vrijeme krize.

„Sudjelovalo je oko 1800 vatrogasaca iz 74 DVD-a s područja cijele županije sa 486 vozila i tri čamca, a u pomoć su stigli i društva iz krapinsko-zagorske i Varaždinske županije na čemu od srca zahvaljujem. Utrošeno je preko 130 tisuća vreća s pijeskom za zečje nasipe, a potrebno je istaknuti kako nam je uz pripadnike HV-a veliku snagu pružila i lokalna zajednica, stanovništvo bez obzira na dob koje je bez ikakve zadrške priskočilo u pomoć. Hvala svim civilnim strukturama na pomoći, što su nas ugostili i pobrinuli se za prihvat, hranu i smještaj, bez toga sve boi bilo puno teže“, kazao je Habijan te napomenuo kako je situacija bila daleko ozbiljnija od 2014. godine, no zahvaljujući odličnoj organizaciji kriza je završila na zadovoljavajući način.

Zahvalu svim službama, mještanima i jedinicama lokalne samouprave su uputili i voditelj Službe CZ Koprivnica Miroslav Blažotić, pročelnik HGSS-a Stanice Koprivnica Dejan Bojovski te zamjenik načelnika PU KKŽ Marijan Kirin.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije još jednom koristi priliku kako bi zahvalio svim operativnim snagama i žurnim službama sustava – profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, djelatnicima Hrvatskih voda, pripadnicima operativnih snaga i Ravnateljstvu civilne zaštite, članovima HGSS-a, građevinskim tvrtkama koje su ustupile mehanizaciju i materijal, tvrtki Podravka na donacijama, djelatnicima Hrvatskih šuma, policijskim službenicima i pripadnicima Hrvatske vosjke, načelnicima općina i načelnicima lokalnih stožera civilne zaštite te brojnom civilnom stanovništvu, volonterima i članovima svih lokalnih udruga koji su pomogli da prebrodimo ovu kriznu situaciju.