Uskoro kreće modernizacija i uređenje glavnog trga u Đurđevcu

Nakon što je početkom godine s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan ugovor o sufinanciranju radova za rekonstrukciju glavnog gradskog trga, uspješno je proveden i postupak javne nabave za izvođača radova, čime gradonačelnik Hrvoje Janči najavljuje početak radova na uređenju trga.

U tijeku je potpis ugovora s predstavnikom izvođača radova, zajednice ponuditelja Bistre d.o.o. i Brana d.o.o., čime će početi najavljeni radovi na uređenju samog gradskog središta i modernizaciji vizure grada.

– Osim rekonstrukcije trga i parka Bent, u tijeku je projektiranje nove prometne regulacije između gradskog trga i crkve sv. Jurja. Cilj je projektom obuhvatiti i park oko crkve, kako bi u konačnici čitav prostor tvorio jednu zajedničku cjelinu – najavio je gradonačelnik Hrvoje Janči. Prije početka radova održat će se sastanci s ugostiteljima i svima čiji poslovni prostori graniče s trgom kako bi se uskladile aktivnosti oko radova i poslovanja.

Tako će se pri uređenju gradskog trga voditi idejom povezivanja zelenih gradskih površina, sadnjom više urbanog drveća i druge vegetacije te korištenjem novih, kreativnijih metoda u oblikovanju gradskih prostora. U središtu tog procesa je drveće, koje gradskoj energetskoj ravnoteži doprinosi hlađenjem, regulacijom te čišćenjem protoka zraka i vode. Nove zelene površine učinit će grad još poželjnijim, kvalitetnijim za život i spremnijim za klimatske promjene koje nas očekuju.

Takva promišljanja i ciljeve Grad Đurđevac temelji na Strategiji zelene obnove Grada Đurđevca i Akcijskom planu održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama. Riječ je o strateškim dokumentima izrađenima za razdoblje do 2030., a koji će zelenom infrastrukturom pokriti ne samo glavni gradski trg nego cijelo gradsko područje, od novih urbanih šuma i drvoreda do zelenih krovova i fasada.

U nastavku pogledajte kako će izgledati obnova središnjeg gradskog trga u Đurđevcu: