Đurđevački mališani zavirili u škrinju s pregačama iz Donacije Ivana Lackovića Croate

Još jedna od kreativnih radionica u Muzeju Grada Đurđevca bila je prilika prisjetiti se bogatstva tradicijskog tekstilnog rukotvorstva i tradicijskih pregača Posavine i Moslavine. Najmlađi su tako uz muzejsko osoblje zavirili u drvenu škrinju u kojoj se one čuvaju, a dio su donirane zbirke poznatog hrvatskog slikara i kolekcionara Ivana Lackovića Croate. Sa zanimljivim detaljima o izgledu nošnje, njezinim dijelovima i posebnostima polaznike radionice upoznala je viša kustosica i ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel uz asistenciju djelatnice Ivane Miletić.

Ljepotu umijeća tkanja i vezenja najmlađi su potom svojim načinom interpretacije prenijeli na papir, izrazivši svoju umjetnost u zapažanju detalja cvijeća, raznolikosti i skladu boja koje čine jedinstvenu kompoziciju na ovim pregačama. Osvrtom na ovaj posebni i jedinstveni odjevni predmet sudionici su zaključili da su ove pregače, odnosno zasloni ili zastori drugačiji od onih koje susreću u današnje vrijeme, kao i osvrnuli se na proces izrade na tkalačkom stanu od lanenih niti i ukrase raznim vrstama veza.

Radovi nastali na radionici bit će izloženi u predvorju donacije ILC do sljedeće srijede.

Iduća radionica na temu divnih stvorenja podravskih šuma pod vodstvom đurđevačkog fotografa Roberta Rodmana održat će se u srijedu, 9. kolovoza u 10 sati u Muzeju Grada Đurđevca. Sve radionice su besplatne, a materijal za rad osiguran.

Pratite nas na društvenim mrežama!