Gradske tvrtke Grada Đurđevca posluju pozitivno i mogu se pohvaliti velikim investicijama i planovima

Da su 2022. godine pozitivno poslovale sve tri đurđevačke komunalne tvrtke – Komunalije d.o.o., zatim Komunalije-Plin d.o.o. i Komunalne usluge Đurđevac d.o.o., direktori Tomislav Kolarić i Bara Čubelić izvijestili su na posljednjoj  sjednici Gradskoga vijeća. Uvodnu riječ imao je Tomislav Kolarić, direktor Komunalija Đurđevac koji je naglasio kako su Komunalije kao i proteklih godina jako dobro poslovale:

– Kao isporučitelji usluge javne vodoopskrbe te javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za Grad Đurđevac i devet susjednih općina, u protekloj godini poslovali smo pozitivno i stabilno. Kreditnih obveza nemamo jer smo tek sad pred velikim investicijskim ciklusom. Naime, u pripremi su ulaganja u operativne prostore u reciklažnom dvorištu, kao i za gradnju poslovne zgrade za komunalne tvrtke.

Projekt aglomeracije trenutno je najveća infrastrukturna investicija na području grada Đurđevca i susjednih općina. Podsjetimo da je njena vrijednost 57,1 mil. eura, od čega su sredstva iz europskih i državnih izvora osigurana u iznosu od gotovo 98% te da je do sada realizirano 60 posto ugovorenih radova. – No, ne stajemo na tome, jer smo već prijavili projekt izgradnje preostale kanalizacijske mreže za prigradska naselja Mičetinac, Sv. Anu i Sirovu Katalenu u iznosu od 2,5 mil. eura, najavio je Kolarić i zaključio da se sve to radi sa samo 26 zaposlenika.

– Infrastrukturnim projektima omogućit će se bolja kvaliteta života i standard građana u ovome dijelu Hrvatske. Primjerice, aglomeracijom će biti riješen cjelokupni problem vodoopskrbe i odvodnje na području cijele Koprivničko-križevačke županije – istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković .

Vezano uz poslovanje tvrtke Komunalije-Plin d.o.o., Kolarić je naveo da se po pitanju problema vezanih uz pomanjkanje plina na tržištu tvrtka dobro snašla i pravovremeno osigurala dovoljne količine plina te zahvaljujući tome poslovala stabilno i u profitu. U posljednjih 10 godina plinska je mreža kompletno zamijenjena te su sada gubitci na mreži svedeni na minimum – zaključio je Kolarić.

Direktorica Komunalnih usluga Bara Čubelić naglasila je da je i ova gradska tvrtka poslovala pozitivno te izrazila zadovoljstvo time što, nakon instaliranja sortirnice i kompostane za obradu bio-otpada te papira i plastike, na reciklažno dvorište iz tjedna u tjedan stiže sve više odvojivog otpada. Ove godine taj postotak narastao je s 30 na čak 41 – zaključila je direktorica Čubelić te napomenula kako su sada svi napori usmjereni prema tome da se ti postotci povećaju, a samim time smanje količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu i povećaju količine koje će se moći reciklirati.