Realiziran obrazovni program na projektu SPARK u organizaciji udruge P.O.I.N.T.

Podjelom potvrda polaznicima završen je tečaj “GNU/Linux i napredne računalne vještine” čime je uspješno realiziran još jedan obrazovni program na projektu SPARK u organizaciji udruge P.O.I.N.T., a koji se održavao zadnja 2 mjeseca u Kozmološkom centru.

Kroz ukupno 18 sati radionica obrađene su osnove GNU/Linuxa, dan je kontekst gdje se sve koristi taj operacijski sustav, demonstrirani su praktični primjeri, napravljen je uvod u korištenje naredbenog retka te su polaznici ovladali mrežnim pristupom udaljenim sustavima poput Raspberry Pi utemeljenima na GNU/Linuxu.

Ovaj besplatni tečaj prijavilo je četrnaestoro polaznika, a završilo ga je deset. Polaznici su iskazali interes za nastavkom radionica pa je osnovana i neformalna križevačka grupa za Linux, programiranje i napredne računalne vještine – Hacklab Križevci koja će se s ovim temama nastaviti baviti što okupljanjima uživo od jeseni u prostorima križevačke zvjezdarnice, odnosno Kozmološkog centra, a što virtualno – putem internetskih komunikacijskih kanala.

Ideja je ove grupe razmjenom znanja i vještina potaknuti i motivirati sudionike ka usvanjanju novih tehnologija, ali i učiti o temeljnim konceptima računarstva. Zainteresirani učenici, studenti, Linuxaši, programeri, računalni profesionalci i hobisti mogu se priključiti ovoj družini slanjem maila na [email protected].

Radionice je vodio Andrej Dundović, teorijski fizičar koji se intenzivno bavi računalima i računalnom tehnologijom od srednjoškolskih dana od čega preko 15 godina radi s GNU/Linuxom te ga koristi i u svojim znanstvenim istraživanjima.

“Projekt SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Traje dvije godine i ukupna vrijednost mu je 385.902,17 EUR, odnosno 2.907.579,89 kuna.”- izjavili su iz Udruge POINT Križevci

Pratite nas na društvenim mrežama!