Svečano otvoren 15. međunarodni simpozij umjetničke keramike

U subotu 5. kolovoza u Art Centru Ješkovo upriličena je svečanost otvorenja jubilarnog 15. međunarodnog simpozija umjetničke keramike. Svečanosti je nazočio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je čestitao na umjetničkom doprinosu  i razvoju društveno-kulturne komponente u lokalnoj zajednici Prekodravlja, a za koju veliku zaslugu ima i Art centar Ješkovo koji godinama okuplja eminentne umjetnike i kulturne djelatnike iz zemlje i cijeloga svijeta.

Prigodnim riječima obratio se i pokretač simpozija, poznati umjetnik i predsjednik Art Centra Ješkovo Dragutin Ciglar koji je zahvalio Županiji na podršci te svim sudionicima koji su svojim dolaskom, sudjelovanjem i umjetničkim izričajem oplemenili živote svih prisutnih. Ciglar je istaknuo kako je Ješkovo oaza umjetnosti, kulture, mira i prijateljstva koja je orijentirana na mlade naraštaje, a koliko je uspješna pokazuje i preko 40 mladih polaznika umjetničke škole keramike koji su uz pomoć vrsnih umjetnika ovih dana stvarali svoja djela.“ Danas slavimo umjetničku kreativnost i kulturnu raznolikost. Uvjeren sam da će za 5 godina kad ove mlade snage stasaju ovaj kraj na ponos svih postati centar umjetničke keramike“, poručio je Ciglar.

Uzvanicima su se obratili i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji je kazao da Gola ima veliku sreću što u svojoj sredini ima ovakav Art centar na čelu s Dragutinom Ciglarom te da iznimno veseli to što se mladi okupljaju oko umjetnosti. Direktor TZ područja Središnja Podravina Nikola Cik je uz čestitku na simpoziju dodao kako je TZ uspješno prijavila projekt na sredstva HTZ-a kojim će se Art centru Ješkovo kupiti peć za keramiku što će doprinijeti još većem broju umjetničkih djela.  

Ovaj simpozij predstavlja vrhunac dugogodišnjeg kontinuiranog truda u poticanju i promicanju umjetničke keramike, a okuplja umjetnike iz različitih zemalja, uključujući današnje sudionike Hrvatsku, Srbiju, Latviju, Veliku Britaniju , čime pruža jedinstvenu priliku za međunarodnu razmjenu ideja, vještina i kreativnih izraza.

U sklopu otvorenja uzvanici su razgledali djela umjetnika nastala u širokom spektru inovativnih tehnika i umjetničkih pristupa. Njihove kreacije reflektiraju istraživanje tradicionalnih i suvremenih aspekata keramike, dok istovremeno obogaćuju kulturnu scenu regije.

Današnjem otvorenju simpozija prisustvovali su i načelnik Općine Virje Mirko Perok sa suradnicima, ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin, predsjednik Općinskog vijeća Općine Gola Marijan Lukčin te polaznici škole keramike, roditelji i umjetnici iz nekoliko zemalja koji su sudjelovali na simpoziju.