U Križevcima održana tribina na temu fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije

Fosilna goriva i obnovljivi izvori energije imaju ogroman utjecaj na okoliš, energetski sektor, na svakodnevni život i budućnost čovječanstva. Obnovljivi izvori energije neće nikada nestati dok fosilna goriva hoće. Obnovljivi izvori energije nisu dostupni kontinuirano međutim, obnovljiva energija je čista i ne zagađuje okoliš.

O ovim i drugim temama u petak je govorio križevački projektant solarnih sustava, elektrotehničar i poduzetnik Dejan Dedeić, gost na 19. STEAM večeri. Tribinu je moderirala Ivana Dubravec, predsjednica zakladne uprave Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i članica Udruge P.O.I.N.T.

Dejan Dedeić je magistar inženjer elektrotehnike, smjer automatika, a studirao je i naftno rudarstvo na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon osam godina u naftnoj industriji, u vlastitoj tvrtki Tehnologik d.o.o. radi na projektiranju i izgradnji rezidencijalnih i komercijalnih sunčanih elektrana na području gotovo cijele Hrvatske. Tribina „Od fosilnih goriva do obnovljivih izvora energije“ dio je serijala kratkih tribina „STEAM večeri“ koji križevačka udruga P.O.I.N.T. sa Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnerima organizira u sklopu EU projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.