Glasajte za Amazing AOE – Odgovorna zelena destinacija „Europska Amazona“ na natječaju za najbolji županijski projekt EU

Koprivničko-križevačka županija, u suradnji s PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom prijavila je projekt Amazing AOE – Odgovorna zelena destinacija „Europska Amazona“ na natječaj za izbor najuspješnijih projekata EU u Republici Hrvatskoj. Izbor provodi Jutarnji list, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Glasanje traje od 14. do 20. rujna, nakon čega će biti proglašeni pobjednici.

Za najbolji EU projekt možete glasati OVDJE.

Amazing AOE – Odgovorna zelena destinacija „Europska Amazona“ je nominiran u kategoriji „Doprinos prekograničnoj suradnji“ s obzirom da su na projektu uz Koprivničko-križevačku županiju sudjelovali i brojni partneri iz Slovenije, Mađarske, Srbije i Austrije.

Projektom je ostvaren razvoj „zelene destinacije“ područja „Europske Amazone“, a riječ je o UNESCO-ovom Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže kroz pet država, na kojem je uspostavljena mreža ključnih aktera te uvjeti za razvoj visoko kvalitetnog turizma temeljenog na resursima ekosustava.

AOE 1

Izrađena je zajednička strategija razvoja destinacije „Europske Amazone“ te Akcijski plan razvoja tematskih staza u KKŽ. Uz AoE biciklističku stazu, duž cijelog područja, uspostavljeni su novi turističke proizvodi: AoE nevjerojatni trenutci (Amazing moments) – priroda i kultura i gastronomija te Riječno putovanje (River Journey) koji su testirani i prezentirani različitim ciljnim skupinama u regiji. Osmišljen je i zajednički koncept digitalne inovacije prirodne i kulturne baštine na AoE području – hologramska prezentacija radova Ivana Generalića u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine te definiran zajednički model upravljanja destinacijom, kroz ranije uspostavljeni AoE rezervacijski centar. Ukupna vrijednost projekta bila je 2.411.290,00 eura, a iznos koji se odnosio na našu Županiju bio je 145.000,00 eura.

Podsjetimo, projekti koji su prošle godine predstavljali našu Županiju i osvojili druga mjesta bili su: „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ (koji je prijavila PORA) u kategoriji Najboljeg projekta po izboru građana i „Amazon of Europe Bike Trail – Koprivničko-križevačka županija“ (koji je prijavila KKŽ) u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.