Svjetski dan prve pomoći obilježava se s ciljem spašavanja ljudskih života

Internacionalna Federacija društava Crvenog križa/Crvenog polumjeseca od 2000.g. obilježava svaku  drugu subotu u rujnu, Svjetski dan prve pomoći. Tom prilikom promovira se važnost prve pomoći te  stjecanje znanja i vještina prve pomoći s ciljem spašavanja ljudskih života što čin život sigurnijim.  

Ove godine slogan događanja je: prva pomoć u digitalnom svijetu. 

Digitalizacija čovječanstva, povezanost, jedinstvenost globalnog svijeta, krize, katastrofe, ratovi – razlozi  zašto je potrebno isticati važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći u životu svakog pojedinca.  Potrebno je dati poruku o mogućnostima korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na  mobilnim telefonima i osobnim računalima. Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu  svakim danom je sve dulje i stoga je generalni poziv: Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život. 

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska  stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje  psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile  traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju,  spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak. 

Tri su segmenta prve pomoći: 

− Prva pomoć – vještine: 

Ciljevi učenja su razumjeti, što je prva pomoć i zašto je važna te kako pružiti prvu pomoć. − Humanost i pomaganje drugima 

Pomaganje drugima i humanost bazične su vrijednosti i dio su postupaka prve pomoći. − Ljubaznost i empatija 

Koristiti ljubaznost i suosjećanje kroz postupke pružanja podrške unesrećenim osobama 

Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći sveobuhvatnim akcijama, prezentiranja vještina prve  pomoći, oblici su zagovaranja znanja i promicanja vještina, prepoznavanja mogućih opasnosti i  preveniranja posljedica. Svjetski dan prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na  globalnoj razini kao humanog čina. 

Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u  svakodnevnom životu. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći 9. rujna 2023. godine zajednička je  akcija svih društava HCK. Tim povodom organiziraju se različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve  pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način, pružene prve pomoći. 

Na web i Facebook stranici, YouTube kanalu Hrvatskog Crvenog križa su objavljeni kratki edukativni  filmovi koji služe za informaciju i edukaciju korisnika o postupcima pružanja prve pomoći kod različitih  ozljeda ili oboljenja.  

Prva pomoć je primjereni odgovor na situaciju do dolaska hitne medicinske pomoći. NAUČITE PRVU POMOĆ, SPASITE ŽIVOT! 

6 RAZLOGA ZAŠTO JE PRVA POMOĆ VAŽNA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU 

1. Spašava živote. 

2. Ublažava bol i nelagodu. 

3. Stvara povjerenje. 

4. Povećava sigurnost. 

5. Sprječava pogoršanje situacija. 

6. Poboljšava životni standard.