Vrtićanci i prvašići pokazali vještine upravljanja biciklom u sklopu akcije “Sigurno u školu s HAK-om”

Prometno-edukativna akcija „Sigurno u školu s HAK-om” održana je danas na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima. Akcija je vezana uz početak nove školske godine i namijenjena je djeci u dobi od 5 do 8 godina, njihovim roditeljima, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

Kroz provođenje akcije želi se senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez u prometu jer se svake godine početkom rujna, kada počinje nova školska godina, u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu.

Vrtićanci i prvašići na poligonu su mogli pokazati svoje vještine upravljanja biciklom. Nastupile su Križevačke mažoretkinje i Gradski puhački orkestar Križevci.

Tajnik AMK Križevci Stjepan Peršin ističe kako je poruka ove akcije da vodimo brigu o našoj djeci: – Znamo da nas ima puno u prometu, najmlađi trebaju biti pažljivi, ali i mi vozači, roditelji, djedovi i bake, tete i stričevi moramo voditi brigu o svima njima.

Puno sreće najmlađima na poligonu poželjela je i ravnateljica Dječjeg vrtića Križevci Nataša Batković: – Hvala sam što ste se okupili u ovako velikom broju. Ono što svake godine naglašavamo u ovim akcijama je da roditelji pripaze na svoju djecu kada ih voze u automobilima, obavezno stavljajte autosjedalice.

Crveni križ je u sklopu akcije pokazao kako se provodi postupak reanimacije. Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus kaže da je prva pomoć ta koja se pruža odmah na mjestu nesreće.

– Zato osposobljavamo najmlađe od vrtićke dobi i provodimo svake godine natjecanja mladih u pružanju prve pomoći kako bi ih educirali u teoretskom i praktičnom dijelu. Mladi se na taj način educiraju, a imamo i edukacije za članove interventnih timova.

Matija Švagelj iz Policijske postaje Križevci istaknuo je kako su policajci uvijek tu da pruže pomoć i savjet u prometu.

-Podsjećam roditelje da vozači bicikala do 16 godina moraju imati kacigu, a djeca do 14 godina na biciklu moraju imati pratnju osobe starije od 16 godina. Na štandu imamo promidžbene materijale i letke sa savjetima. Svi mogu doći sa svojim pitanjima kako bismo razriješili dileme vezane uz promet – rekao je Švagelj.

Gradski pročelnik Sandro Novosel istaknuo je kako se ovom hvalevrijednom akcijom HAK-a i AMK Križevci želi skrenuti pozornost svima da se ponašaju sigurno i vješto u prometu.

– Poštujte djecu u prometu i sve one koji su prvi put kročili na gradske prometnice jer oni su naša budućnost – rekao je Novosel.

Župan Darko koren je istaknuo kako je ova akcija izuzetno korisna, ne samo za najmlađe, nego i one starije:

– Nažalost, svakodnevno svjedočimo nesrećama na našim prometnicama. Promet se uči od malih nogu i upravo kroz ovu akciju možemo naše najmlađe naučiti kako se ponašati u prometu. Svakog dana smo svjesni koliko je to važno, a s obzirom da se broj automobila povećava, to će biti sve važnije – rekao je Koren.