U đurđevačkoj Strukovnoj školi održana izložba retro računala

Sakupljač, vlasnik  i vrsni poznavatelj retro računala Branko Novosel, bivši učenik Strukovne škole u Đurđevcu, za njene je učenike pripremio izložbu i održao predavanje o povijesti računala. U moderno opremljenoj informatičkoj učionici učenici su upoznati s razvojem računalne tehnologije, počevši od prvih mehaničkih uređaja i prvih memorija (core memory) pa sve do prvih kućnih računala kao što su Sinclair ZX80, ZX Spectrum, Commodore 64 te ikonskih računala poput Apple II, Macintosha, Atarija ST i Amige. Istraživali su i impresivan napredak, od malih par kilobajta računala do prvih superračunala poput CDC 7600 i Cray-1.

 Izloženo je 20 računala uz informativne kartice i zanimljive dodatke, proširenja kao što su floppy diskovi, Lightpen i memorije. Među računalima izložena su i računala iz Kine i Egipta.

Na predavanju su se također prisjetili hrvatskih pionira u programiranju igrica poput Damira Muraje koji je 1984. godine stvorio prvu borilačku igru za kućna računala – Kung Fu te naš sunarodnjak Anđelko Zgorelec, koji je postao svjetski poznat vizionar zbog svog pionirskog doprinosa u pokretanju prvog računalnog časopisa u Velikoj Britaniji. Spomenut je i još jedan poznati programer s kraja 80-ih godina, Janko Mršić-Flogel, koji je pisao igre za QL računalo, kao i Mak Jukić koji je davne 1984. godine u mašinskom jeziku napisao avanturističku igru Hulk.

– Na predavanju sam ih upoznao i  s hrvatskim pionirima u programiranju igrica, a učenici su kroz mikroskop zavirili i u unutrašnjost čipova te su imali priliku vidjeti prva prijenosna računala. Ravnopravno uz njih stajao je i jedan od prvih kalkulatora iz Hrvatske, Digitron Buje DB 802. Uz to su mogli isprobati rad računala iz 80-ih godina, računala svojih roditelja, djedova i baka, kao i informativne kartice na kojima su bile otisnute reklamne stranica s cijenama iz doba izloženih računala, ističe autor izložbe Branko Novosel i dodaje da je inicijativu za ovu zanimljivu izložbu i predavanje  dao njegov bivši profesor Željko Brček.