U Osnovnoj školi Kalnik uspješno realiziran projekt “Oteto zaboravu”

Tijekom školske godine 2022./2023., realiziran je projekt nazvan “Oteto zaboravu”, s iznimnim fokusom na revitalizaciju i promociju tradicijske kulture te podizanje svijesti o važnosti zavičajnog identiteta. Ovaj projekt je rezultat predanog rada učenika, članova njihovih obitelji i predanih djelatnika škole koji su se udružili kako bi istražili, oživjeli i sačuvali kulturno nasljeđe kalničkog kraja.

Glavni cilj projekta bio je probuditi interes zajednice za upoznavanjem i očuvanjem bogate kulturne baštine kalničkog kraja. Kroz pažljivo planiranu suradnju i angažiranje različitih dionika, postignuti su izvanredni rezultati. Projekt je postavio temelje za povezivanje s prošlošću kroz istraživanje starih običaja, zavičajnog govora i drugih aspekata koji definiraju identitet kalničkog kraja.

Učenici su se istaknuli svojom strašću i predanošću prema projektu. Kroz različite aktivnosti, kao što su terenska istraživanja, intervjui s lokalnim stanovnicima i radionice, oni su uspješno dočarali duh prošlih vremena. Osim toga, članovi obitelji i djelatnici škole pružili su neprocjenjiv doprinos pružajući svoje znanje i podršku, što je omogućilo stvaranje dubokog i autentičnog iskustva.

Projekt “Oteto zaboravu” osim što je postigao svoje osnovne ciljeve, postao je i primjerom uspješne suradnje između školske zajednice i lokalnog okruženja. Ovo iskustvo pružilo je duboko razumijevanje kulturnog bogatstva kalničkog kraja te je ostavilo trajni pečat na svim sudionicima.

Ovaj će projekt ostati trajna inspiracija za buduće generacije u nastojanju da se povežu s korijenima i prenesu vrijednosti naših predaka na buduće generacije, poručili su iz Osnovne škole Kalnik.

Pratite nas na društvenim mrežama!