Započela berba portugizca na Plešivici

Početak berbe grožđa Portugizac Plešivica 2023. održana je danas u vinogradu OPG-a Braje Josipa.

U ime Zagrebačke županije berbi je nazočio pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Josip Kraljičković koji je rekao kako je ova godina posebna zbog brojnih prirodnih nepogoda. -Uglavnom bit će manje grožđa nego prijašnjih godina, pada broj hektara pod vinogradima. To govori i o demografskoj strukturi i osjeća se u poljoprivredi. Potičemo vinogradare kroz marketing do izgradnje objekata, a riječ je oko 130 tisuća eura – rekao je Kraljičković.

Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice Jastrebarskog rekla je kako je ovo jedan u nizu od manifestacija u rujnu. -Portugizac moramo njegovati kao i ove običaje branja. Danas se koristi i za pjenušac – kazala je.

Josip Braje, predsjednik Udruge Portugizca rekao je kako je bila teška godina za vinare. -Na kraju uspjeli smo dobiti jako dobro grožđde i zanimljivu berbu koja će se pokazati u podrumu. Sladori su bili solidni, imali smo tri tjedna sunčanih razdoblja. Portugizac je bitna sorta za ovaj kraj, jer je prvo vino koje dolazi i paše mu ovo podneblje. Otac mi je ostavio sve u nasljedstvo i mislim da Hrvatska ima budućnost i proizvode koje možemo plasirati na tržište – poručio je.