Grga Čvarak – dječja predstava povodom Dječjeg tjedna u Koprivnici

Povodom Dječjeg tjedna Grad Koprivnica časti mališane besplatnom dječjom predstavom u Domoljubu. Svoje besplatne ulaznice molimo podignite na blagajni domoljuba svakoga radnog dana od 13,00 do 17,00 sati.

Dječji tjedan obilježava se od 2. do 8. listopada 2023. Tim povodom Grad Koprivnica organizira besplatnu dječju predstavu koja je namjenjena našim najmlađim sugrađanima.

Produkcija: Gradsko kazalište Scena Gorica

Tekst: Ratko Zvrko

Režija: Ivana Čoh Šverko

Igraju: Ana Vilenica, Mateo Videk, Tomislav Krstanović

Dramatizacija: Ivana Čoh Šverko

Kostimografija: Iva Šimunović

Scenografija: Marta Crnobrnja

Glazba: Dinko Appelt

Šminka: Iva Šimunović

Vlasuljarka: Marija Bingula

Tehnička podrška: Tomislav Kotrla, Marko Drnić

Oblikovatelj svjetla: Damir Sirotić

Trajanje: 40 minuta

Uzrast: 4+

O predstavi: Grga Čvarak temeljno je djelo hrvatske dječje poezije, pa tako i nezaobilazan lektirni naslov. Od njegovog nastanka 1967. godine do danas, svojim humorom ne prestaje uveseljavati djecu i odrasle. Tko ne zna za Grgu Čvarka, koji svojom ambivalentnošću pokazuje sve odlike pravoga živog djeteta? Upravo je u toj ambivalentnosti dobrote i nestašluka najveća Grgina zanimljivost.

U ovoj predstavi ćemo se baviti upravo time, pokušavajući dati svoj odgovor na desetljetnu zagonetku – zašto je Grga tako podvojen. A odgovor zapravo čuči u svima nama, nitko od nas nije crn ili bijel, samo što je kod našega Grge to posebno izraženo. Postupci i emocije tako pojačani dolaze do izražaja i otvaraju mogućnost za razgovor o njima – kazališni razgovor, a onda, nadamo se, i razgovor unutar obitelji i/ili razreda.

Ovom predstavom Scena “Gorica” nastoji novim naraštajima djece usaditi određenu dozu empatije tj. osjećaj za drugoga i osvijestiti ih da, kada nekome prilaze, to čine s najboljim namjerama te da isto očekuju od drugih. Temeljni je cilj kazališnog “Grge Čvarka” optimizmom probuditi ono najbolje u svakome od nas I učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom.