Nagrađeno čak 505 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika, nagrade stižu i u Križevce

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 505 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika iz svih dijelova Hrvatske, na svečanosti koja je u povodu Svjetskog dana učitelja održana u četvrtak u Zagrebu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je „najboljima od najboljih“ i rekao da čestitke nisu prazne riječi jer nagrade prati novčani iznos od 1 327 eura bruto.

Priznao je da i mimo nagrađenih postoji veli broj dobrih učitelja jer je „učiteljski poziv uvijek više od profesije“.

Preko dvije milijarde eura, ja mislim da je iznos koji možda ljudi još dovoljno dobro ne percipiraju, kazao je i rekao da se za njega trebalo izboriti, te da ulaganja i napredak očekuju sva područja od dječjih vrtića preko osnovnih škola do srednjih škola.

Smisao je da sva djeca imaju jednake uvjete i da svi učitelji i učiteljice i profesori imaju jednake uvjete, ne samo u velikim središtima školstva, nego i svim drugima, kazao je.

Ulaganja u škole prati veliki broj dodatnih edukacija za učiteljice i učitelje. Nakon što dnevna škola zaživi u svim školama, vidjet ćete što će to značiti u napretku i uvažavanju, usvajanju novih znanja i vještina djece koja će kroz takvu školu proći, kazao je.

Programi su razvijeni ciljano i cjelodnevna škola nije samo cjelodnevna nastava, nego puno drugačija kvaliteta organiziranja nastave u školi. Imamo jako puno inkorporiranih aktivnosti, organiziranih kreativnih odmora, ne samo kada je slobodno vrijeme vani, nego tijekom tih pauza između satova i dalje ćemo raditi s tom djecom, nema više nošenja torbe, itd, kazao je.

Odgovarajući na pitanje novinara Fuchs je kazao da Ministarstvo pregovara sa sindikatima o početnim ugovorima i naglasio da se radi novi zakon o plaćama koji bi trebao biti usvojen do kraja godine, čija se rješenja trebaju uvažiti u pregovorima. Zakon će propisati da se jednaki poslovi se mogu razlikovati u primanjima, što će nametnuti određene korekcije plaća, pri čemu je osnovni princip da ta razlika može ići samo prema gore, a ne nikako prema dolje, zaključio je.

Nagrade su primile i odgojno-obrazovno djelatnice iz križevačkog kraja Martina Valec-Rebić, Sandra Poštić, Marijana Fržović, Maja Zegnal Koretić, Tamara Vrhovec i Stojanka Lesički.