Održan prijem za predstavnike dječjih gradskih vijeća Koprivnice i Križevaca te Društva naša djeca Koprivnica

Povodom Međunarodnog dječjeg tjedna, župan Darko Koren je u prostorijama Županijske uprave održao prijem za predstavnike dječjih gradskih vijeća Koprivnice i Križevaca te Društva naša djeca Koprivnica.

Prijemu su prisustvovali voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Križevci Melita Horvat, uz dječju gradonačelnicu Mariu Kranjec i njezinog zamjenika Josipa Kirina, predsjednica Društva naša djeca Koprivnica Jadranka Lakuš, njezina zamjenica Marija Čimek i djeca – zamjenici dječjeg gradonačelnika Luka Jantolek i Maks Indir, Petar Ferčec, Benjamin Tot, Šime Stanković i Klara Horvat, kao i članovi Lukarske družine Kopriva pec, pec Fran Vedriš i Gabriela Kolman.

Župan je izrazio zadovoljstvo današnjim susretom te je pohvalio djecu i njihove voditelje na velikom entuzijazmu i angažmanu u brojnim aktivnostima. Također je istaknuo kako je Županija ponosna na status „Županija – prijatelj djece“, kao treća takva županija u Hrvatskoj, što je još jedan dokaz koliko smo posvećeno stvaranju optimalnih uvjet za rast i razvoj djece i mladih.

quote desni 3U izradi je nova Strategija „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2024.-2026. godine koja prikazuje projekte i aktivnosti kojima nastojimo svakom djetetu osigurati jednake mogućnosti za razvoj, pritom stavljajući na raspolaganje sve svoje ustanove i resurse. Naša je uloga da svoj djeci osiguramo jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, prometnoj sigurnosti i drugim aktivnostima, a prioritet nam je ulaganje u obrazovanje, što se vidim po brojim realiziranim projektima. Uz Centar kompetentnosti i školske dvorane u općinama, provodimo mnoge druge manje projekte, podržavamo udruge koje brinu o djeci, surađujemo s institucijama i slično. I nadalje ćemo ustrajati na tome da djeci omogućimo još kvalitetnije životne uvjete. Iskrene zahvale svima vama koji vrijedno radite s djecom i potičete ih na sudjelovanje u zajednici, a djeci čestitam na angažmanu i promišljanju o svijetu u kojem žive“, istaknuo je župan te dodao kako su djeca na prošlogodišnjem prijemu spomenula prijedloge obnove igrališta za srednjoškolce, što je Županija i realizirala. Naime, otvoren je novi vanjski košarkaški teren Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima te je u pripremi obnova vanjskog sportskog igrališta Srednje škole Koprivnica.

IMG 2604

Zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Koordinacijskog odbora „KKŽ – prijatelj djece“ također je izrazio ponos i zadovoljstvo dobivanjem tog prestižnog statusa, koji je ostvaren uz podršku društava naša djeca, koja su iznimno aktivna. Naglasio je kako će to biti poticaj i drugim gradovima i općinama da se uključe u stjecanje statusa, a okupljenima na prijemu poželio je mnogo radosti i veselja u daljnjem radu, dodavši kako će im Županija biti podrška.

Voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Križevci Melita Horvat uputila je zahvale na prijemu te kazala kako provode mnoge aktivnosti participacije djece u društvenoj zajednici, na koju svojim prijedlozima nastoje utjecati. Sudjeluju i EU projektu na temu aktivnog sudjelovanja djece, a najvažnije od svega je njihov velik interes i želja za radom.

IMG 2609

Predsjednica Društva naša djeca Koprivnica Jadranka Lakuš također se osvrnula na aktivnost koprivničkog Dječjeg gradskog vijeća, kao i Društva, dodavši kako prednjače u mnogim stvarima. Tako su među prvima u Hrvatskoj dobili vlastiti proračun za Vijeće, kao i dječje mentore. Što se tiče Dječjeg tjedna, preko tisuću djece s oduševljenjem je sudjelovalo u brojnim aktivnostima koje su imale za cilj promociju starih vještina, a bile su obuhvaćene i općine Gola, Peteranec i Novigrad Podravski. Predsjednica Lakuš istaknula je i Lutkarsku družinu Kopriva pec, pec, koja djeluje u sklopu Društva, a sudjeluju na mnogim natjecanjima te samo izrađuju svoje lutke i scenografiju te pišu predstave.

IMG 2622

Članovi dječjih vijeća izrazili su zadovoljstvo što mogu dati svoj doprinos djelovanju lokalne zajednice, dati svoje prijedloge za unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih te osmišljavati razna događanja i akcije. Pozvali su svoje vršnjake da se još više uključe kako bi svi zajedno stvorili još poticajnije okruženje za djecu i mlade.

Međunarodni dječji tjedan ove je godine bio posvećen VJEŠTINI, a društva naša djeca Koprivnica, Križevci i Virje organizirali su brojne aktivnosti za djecu, koje je Županija i financijski podržala. Ciljevi Međunarodnog dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti, pokrenuti nove akcije za razvoj i odgoj djece te poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice. Spomenimo i kako su u tijeku prijave za Naj-akcije gradova i općina uključenih u Akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ .

IMG 2648

Nakon prijema, predstavnici dječjih gradskih vijeća i Društva naša djeca Koprivnica posjetili su županijski Centar kompetentnosti u Obrtničkoj školi Koprivnica, gdje im je ravnatelj Zlatko Martić prezentirao projekt koji stvara novu paradigmu strukovnog obrazovanja.