Održan sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, najavljen početak radova na nekoliko projekata

U Županijskoj upravi je održan radni sastanak s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milanom Rezom i suradnicima na temu dosad provedenih aktivnosti te budućim mjerama koje će se poduzeti nakon uspješne obrane od poplava koje su početkom kolovoza pogodile dio područja Koprivničko-križevačke županije. Uz župana Darka Korena i zamjenika župana Ratimira Ljubića, ujedno i načelnika Stožera CZ KKŽ, sastanku su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak te pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac.

Župan Koren je zahvalio Hrvatskim vodama na velikom angažmanu u vrijeme poplava istaknuvši kako je pravovremenom reakcijom i sinergijom žurnih i interventnih službi te svih sastavnica sustava civilne zaštite uz koordinaciju Županijskog stožera CZ na terenu i veliko zalaganje lokalnog stanovništva na području općina uz rijeku Dravu spriječena šteta velikih razmjera i potencijalno nesagledive materijalne posljedice.

„Reagirali smo maksimalno odgovorno i vrlo kvalitetno te spriječili puno veću štetu s obzirom na opasnost koja je prijetila. Iza nas je teško razdoblje, no ključno je okrenuti se prema naprijed i poduzeti sve što možemo kako bi spremni dočekali neke nove nepogode koje su kako vidimo, danas sve učestalije. Mnogo smo toga naučili iz nedavnih poplava, analizirali postojeće stanje i vjerujemo da će aktivnosti koje ste do sad poduzeli te one koje planirate kroz prevenciju, gospodarsko i tehničko održavanje na našem području smanjiti buduće ugroze “, istaknuo je župan.

Sastanak Hrvatske vode Županija 3

Hrvatske vode su tijekom ove godine kroz usluge održavanja voda na području Koprivničko-križevačke županije provele brojne aktivnosti za što je izdvojeno 1,26 milijuna eura bez PDV-a, što je za 56 posto povećanje vrijednosti radova u odnosu na prošlu godinu, naglasio je direktor Rezo.

„Svjedočili smo vrlo ozbiljnoj situaciji, no zahvaljujući odličnoj suradnji sa Županijom, općinama, službama na terenu i svim ostalim dionicima, uspjeli smo uspješno prebroditi krizu. Kroz naše aktivnosti gospodarskog i tehničkog održavanja te mjerama koje se odnose na preventivnu, redovnu i izvanrednu obranu od poplava kroz ovu smo godinu uložili značajna sredstva, a rebalansom proračuna smo dodatno osigurali i 300 tisuća eura za modernizaciju dionica nasipa na područjima općina Hlebine i Gola koje su u srpnju bile pod značajnim opterećenjem. Radovi će na tim dionicama početi početkom studenog, a priprema se i projektna dokumentacija za izgradnju nasipa u Općini Drnje kako bi riješili pitanje desne obale Drave i područja koje nam je zadavalo probleme. Oformljen je stručni tim koji priprema idejno rješenje. Smatram da smo odradili dobar posao i poslali poruku zajedništva i ohrabrenja da se možemo nositi sa svim neprilikama“, naglasio je  direktor Rezo.

Sastanak Hrvatske vode Županija 4

Što se tiče aktivnosti na području Općine Drnje koje je bilo jedno od kritičnih mjesta u obrani od poplave, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Bistra“ Josip Fuček je izvijestio kako su Hrvatske vode krenule s izdizanjem i nivelacijom nasipa u mjestima Drnje i prema naselju Torčec te da je do sada na lokacije dovezeno preko četiri tisuće kubika zemlje kojom se povisio i učvrstio nasip. Uz to nastavlja se i s uređenjem kanala i retencijskih područja – uređuje se vodotok Gliboki od akumulacije Rasinja do željezničke pruge, izrađuje se projektna dokumentacija za uređenje akumulacije Rasinja, do kraja godine se planira sanacija nasipa Komatnica-Ledine te popravak obaloutvrde Repaš, a sve kako bi cijeli sustav bio spreman na buduće potencijalne nepogode.

Sastanak Hrvatske vode Županija 1

Na sastanku se raspravljalo i o potrebi izgradnje rampi za plovila na rijeci Dravi, gdje je problematiku  predstavio načelnik stožera Ljubić koji je kazao da zbog povećanog prometa na rijeci postoji potreba za izgradnjom pristupnih točki kako bi službe mogle lakše intervenirati u slučaju nezgoda. Predstavnici Hrvatskih voda potvrdili su da su rampe na Dravi nužne zbog sigurnosti građana te da će izgradnju uvrstiti u program i pripremu dokumentacije za iduću godinu.   

Dodajmo da se do kraja listopada planira i sastanak Hrvatskih voda, Županije te predstavnika gradova i općina s područja Koprivničko-križevačke županije koje spadaju u Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu kako bi se dodatno usuglasile potrebe i aktivnosti koje će se provoditi na tom području.