Održan svečani prijem za strijelce koji su osvojili medalje na Svjetskom prvenstvu i kupu u Mađarskoj

U Kulturnom centru Dubrava jučer je održan svečani prijem strijelaca koji su postigli značajne uspjehe na Svjetskom prvenstvu samostrelom te u finalu Svjetskog kupa. Oba natjecanja održana su u gradu Dunavarsány u Mađarskoj.

Na prijemu su bili predsjednica Streljačkog društva Dubrava 1094 Marijana Kozumplik Kemenović, dopredsjednik kluba i trener Branko Pereglin, Valentina Mrnjavčić Pereglin, Domagoj Pereglin, Marija Štrbenac, Marijan Kajfeš, Daniel Benačić i Filip Bezrok.

Načelnik Općine Dubrava i saborski zastupnik Tomislav Okroša ugostio je uspješne sportaše te uručio donaciju od 500 eura Streljačkom društvu:

-Rezultati su stvarno fantastični. Dolazite iz malog mjesta Dubrava i nižete vrhunske rezultate dugi niz godina. Ponosni sam načelnik općine koja daje takve vrhunske sportaše. Sa svakog se natjecanja vratite s vrhunskim rezultatima. Finala Svjetskog kupa održana su u Dubravi 2019. i 2022. godine, što nas je pozicioniralo visoko na svjetsku kartu streljaštva, ne samo zbog vas strijelaca koji diljem svijeta ostvarujete odlične rezultate, nego i činjenice da smo ugostili elitu svjetskog samostrela – rekao je Okroša.

Marijana Kozumplik Kemenović zahvalila je načelniku na prijemu:

– Mi smo stvarno mala zajednica velikih divnih ljudi. Oni su jednostavni i skromni, ali njihovi rezultati su svjetski. Toliko su proputovali i osvojili, a ostali su skromni, velikodušni, mladi i pošteni ljudi. Naš Branko se nesebično daje i godinama je trener. Odgojio je i obrazovao u sportskom duhu i streljaštvu stvarno mnogo generacija. Općina nam financijski pomaže u radu. U klubu je 60-ak članova, od toga 40-ak natjecatelja – rekla je Kozumplik Kemenović.

Branko Pereglin ističe kako je interes mladih za samostrel velik:

– Po broju članova smo na vrhu, a teško je danas doći do mlađih članova. Naš je sport statički, umni i tehnički. Nakon finala Svjetskog kupa u Dubravi 2019. povećao nam se broj članova i to za čak 100 posto. Stalno nam dolaze, a u streljani nemamo više mjesta. Imamo 10 mjesta, ali preko 40 natjecatelja. Radi se većinom o osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a zanimljivo je da dvije trećine čine djevojčice. U rezultatima su djevojčice jače od dječaka. Uvjeti za treniranje su nam danas vrhunski. Općina nas financijski podržava, ali zaradimo kao Društvo i sa strane. Opremili smo streljanu vrhunskom elektronikom, videozidom i televizorima – rekao je Pereglin.

Valentina Mrnjavčić Pereglin kaže kako je konkurencija na oba natjecanja u Mađarskoj bila velika, ali je nedostajala ekipa Rusije:

-Rusija je jedna od najjačih država u samostrelu. Svjetsko prvenstvo je bilo uzbudljivo, nije uvijek sve išlo od ruke, ali s nekog psihičkog aspekta je bilo jako poučno. Finale Svjetskog kupa je bilo i bolje od očekivanog i bila sam opuštena. Čestitam kolegama iz kluba i reprezentacije na rezultatima – rekla je Mrnjavčić Pereglin.

Domagoj Pereglin ističe da je Svjetsko prvenstvo bilo zanimljivo i dinamično:

– Prije samog Svjetskog prvenstva gađamo uvijek kup. Dosta je vjetar puhao pa su rezultati bili svakakvi i loše sam gađao. Na Svjetskom prvenstvu vrijeme se smirilo i tu sam počeo sa 6,5 metara i dobro opalio, a onda je dalje samo krenulo. Postavio sam novi svjetski rekord na 35 metara te rekord od 880 krugova. Bilo je zadovoljavajuće i konkurencija je bila poprilično dobra – rekao je Pereglin.

Marijan Kajfeš se osvrnuo na sezonu:

– Bila je mala borba za mjesto u ekipi, što sam na kraju i izborio. Kroz cijelu sezonu pratio me dobar osjećaj, promijenio sam pristup treninzima i nisam išao oštro, nego sam malo smanjio te držao kontinuitet. Što se tiče Svjetskog prvenstva, u ekipi s Domagojem i Martinom Oborovečkim oborili smo svjetski ekipni rekord. Imali smo veliku razliku naspram naših rivala Nijemaca, to je bilo otprilike 36 krugova. Vremenski uvjeti su bili dobri, kao i konkurencija. Pojedinačno sam završio šesti sa manjim brojem centara od petoga – rekao je Kajfeš.

Daniel Benačić nije očekivao da će osvojiti medalju:

– Bilo je čarobno, kolega Hac je bio jako sretan zbog mene jer nisam odustao, a htio sam. Na 65 i 50 metara sam bio lošiji i od Marije i od Haca, ali Hac me bodrio koliko je mogao i na 35 metara sam ih prestigao za nekih 15 krugova i bio sam prvi – rekao je Benačić.

Rezultati na Svjetskom prvenstvu samostrelom koje je održano od 14. do 20. kolovoza u gradu Dunavarsány u Mađarskoj:

U disciplini “Classic” medalje su osvojili:
Muški: Domagoj Pereglin (zlatna)
Kadeti: Daniel Benačić (zlatna), Marija Štrbenac (brončana)
Seniori: Željko Tijan (srebrna)
Ekipno – zlatna medalja:
Muška ekipa: Domagoj Pereglin, Marijan Kajfeš
Ženska ekipa: Valentina Pereglin
Muška i ženska ekipa Hrvatske obranile su naslov svjetskih prvaka u disciplini “Classic” s novim svjetskim rekordom.

Svjetski rekordi: Domagoj Pereglin, svjetski rekord – ukupan rezultat u muškoj konkurenciji – 880 krugova, 35 metara 299 krugova
Domagoj – svjetski prvak s dva nova svjetska rekorda

U disciplini „Match play“ medalje su osvojili:
Muški: Domagoj Pereglin (srebrna)
Žene: Valentina Mrnjavčić Pereglin (zlatna)
Kadeti: Daniel Benačić (zlatna), Marija Štrbenac (brončana)
Seniori: Željko Tijan (srebrna)

Valentina – svjetska prvakinja (žene) u disciplini “Match play”

Ekipno:
zlatna medalja – Mješovita ekipa Hrvatske 1 – Domagoj Pereglin
srebrna medalja – Mješovita ekipa Hrvatske 2 – Valentina Mrnjavčić Pereglin

U finalu Svjetskog kupa samostrelom field koje je od 21. do 24. rujna održano u gradu Dunavarsány u Mađarskoj, nastupilo je najboljih 16 muških i ženskih strijelaca.

U ženskoj konkurenciji pobjednica je Valentina Mrnjavčić Pereglin. Valentina je proglašena najboljom strijelkinjom svijeta za 2023. godinu i to četvrtu godinu zaredom.