Petar Babić predstavio knjigu “Naše velko spravišče“

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2023. u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci održano je predstavljanje knjige „Naše velko spravišče: desertni roman s izvornim geografskim porijeklom“ autora Petra Babića.


Predstavljanje knjige okupilo je brojne zainteresirane sugrađane, a među njima su bili i gradonačelnik Mario Rajn, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.


Predstavljanje je održano u suorganizaciji sa Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije pa je stoga okupljene na početku pozdravio voditelj Zavoda akademik Franjo Tomić.


Roman su predstavili urednik knjige Kruno Lokotar i sam autor Petar Babić koji je posebno istaknuo kako je počašćen što se danas na predstavljanju okupio toliko veliki broj ljudi i zahvalio svojoj obitelji na potpori kao i sponzorima, a među kojima je i Grad Križevci. „Na svoj način ispričao sam priču o Spravišču jer sukob plemenitih seljaka i purgera, ljubomora, svađa i pomirba preko priče o kalničkom Romeu i varoškoj Juliji, sve to je otvaralo mogućnost da to iskoristim i napišem na zanimljiv način,“ pojasnio je autor.
Pored toga, knjiga je opremljena s nekoliko stotina fusnota o Križevcima i istaknutim sugrađanima, sadrži i rječnik kajkavizama te grafičke priloge čime je autor stvorio jedinstvenu kombinaciju renoviranog povijesnog romana i etnološkog zbornika, pojasnio je urednik knjige.


Predstavljanje knjige svojim su nastupom obogatili Lana Tinodi i mali sastav Tamburaškog orkestra Križevci.

img-9381

Inače, Petar Babić je Križevčanin koji je diplomirao kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do sad je objavio roman-svaštaru Abecedarij i roman-novine Babylondon, suautorsku zbirku priča Pet autora traži naslov.

Uvršten je u antologiju hrvatske proze 22 uhladu, knjigu kritika Seada Beglovića Književna otkrivanja te razne godišnjake, zbornike i preglede. Višestruko je nagrađivan na natječajima za kratku priču Pričigin – Split, Nagrada Zlatko Tomičić – Karlovac, Galovićeve jeseni – Koprivnica, Nagrada Slavko Kolar – Čazma, Nagrada Stjepan Kranjčić – Križevci. Kratke priče prevođene su mu na strane jezike, objavljivao je u brojnim časopisima, zbornicima i novinama (Republika, Vijenac, Večernji list, SFeraKon, Biber) i po internetskim portalima.