U Dubravi predstavljen projekt “Sustav navodnjavanja Dubrava”

Danas je u Dubravi predstavljen projekt “Sustav navodnjavanja Dubrava”. Investitori ovog projekta su Hrvatske vode i Zagrebačka županija. Zagrebačka županija je naručila izradu projektno-tehničke dokumentacije, odnosno predstudije sustava navodnjavanja. Temeljem te studije trebao bi se steći uvid u koncepcijska rješenja i ekonomsko- financijsku analizu sustava navodnjavanja. Predviđene su tri lokacije sustava: na području Rugvice, potez Lupoglav-Lonjica-Prečec i na području Dubrave.

Pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Dubrava, Dora Adžić, rekla je kako je jasno što se ovaj projekt planira upravo u Općini Dubrava jer je poljoprivredna djelatnost itekako zastupljena na njihovom području.

“Bruto površina područja obuhvata sustava navodnjavanja u općini Dubrava procijenjena je na 289 hektara. Rasprostire se između naselja Pehardovac i samog središta općine Dubrava. Zainteresirani korisnici sustava navodnjavanja Općine Dubrava, odnosno naši poljoprivrednici obrađuju više od 75 posto toga obuhvata, a ostalo su manja poljoprivredna gospodarstva. Na području obuhvata se odvija ratarska proizvodnja u vidu kultura pšenice i kukuruza i oni uglavnom ovise o padalinama, a padaline u zadnje vrijeme su nestabilne i nepredvidive stoga izgradnjom ovakvog sustava navodnjavanja bi se doskočilo tome i ne bismo više ovisili samo o vremenskim prilikama ili neprilikama već bi se omogućila raznovrsnija i stabilnija poljoprivredna proizvodnja.”- rekla je Adžić.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, Josip Kraljičković.

“Zagrebačka županija je naručitelj izrade projekta i u godini dana moramo dobiti dokumentaciju iz koje će se dalje moći provoditi ovaj projekt. Uključeni su poljoprivrednici na temelju ankete koju smo proveli 2018. godine. Bio je javni poziv za sve koji su bili zainteresirani u zagrebačkoj županiji, a na temelju tog poziva dobili smo 3 projekta koji se provode u Zagrebačkoj županiji u sustavu javnog navodnjavanja.  Želimo na temelju ovog idejnog projekta započeti pripremati dokumentaciju za prijavu za europska sredstva. To će biti najranije kroz dvije godine kako bi se mogla dovesti ta sredstva i kako bi se ovdje mogao izraditi taj sustav javnog navodnjavanja koji će dovesti do parcele poljoprivredniku vodu, a na samoj parceli će svaki poljoprivrednik imati svoj sustav. Država ovaj projekt financira 20 posto, a Zagrebačka županija 80 posto. Za sada to poljoprivrednike ništa ne košta, a kad se sustav izgradi, stavljanje sustava u funkciju i korištenja na parceli  plaćat će sam poljoprivredni korisnik. Ovdje imamo nekoliko većih  poljoprivrednika koji su zainteresirani.”- rekao je pročelnik.

Sami projekt predstavio je i nešto više o njemu rekao projektant Vodoprivredno projektnog biroa, Ivan Žaja.

“Voda bi se osigurala formiranjem akumulacijskog prostora na vodotoku u  Cerini na granici između Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Vodotok bi se pregradio branom visine od oko 3,5 metara kojom bi se formirao akumulacijski prostor u prirodnoj depresiji. Uz branu bi se sagradila i crpna stanica koja bi omogućila dovod vode do korisnika gdje bi se korisnici priključivali sa svojim sustavima za navodnjavanja na priključke koji bi bili dovedeni do tih parcela.”- rekao je Žaja.