U Križevcima održano predavanje “Tajanstvo šuma”

Ogranak Matice hrvatske i Veleučilište u Križevcima organizirali su predavanje “Tajanstvo šuma”. Predavanje je održano u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci, a govorili su Tomislav Dubravac i Marko Šašek.

Moderatorica je bila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec, a brojne okupljene pozdravila je dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata – Koren.

U predavanju Dubravac je upoznao okupljene s povijesnom evolucijom vegetacije Panonske ravnice, pridolaskom vrste hrasta lužnjaka, donio brojne informacije o pronađenim primjercima abonosa hrasta lužnjaka, njegovom prirodnom nalazištu, kako nastaje, kako se određuje starost, mogućnostima uporabe i dosadašnjim aktivnostima na promidžbi te posebice potencira brojne mogućnosti brendiranja abonosa kao jedinstvenog prirodnog dobra Bosanske Posavine.

Marko Šašek rekao je kako je od 1900. godine do danas prosječno za 1,2 do 1,5 stupnjeva Celzijevih porasla temeperatura na Zemlji. – Hrvatska ima oko 2,8 milijuna hektara pod šumskim površinama, a Europa oko 159 milijuna hektara. Koncentracije stakleničkih plinova jako rastu. Šume su nam smeđe i to nije prirodno zbog hrastove mrežaste stjenice koja nema pravog prirodnog neprijatelja. Ostajemo i bez sjemena hrasta lužnjaka i posljednjih pet godina nemamo pravog uroda žira – poručio je Šašek i dodao kako je nedosatak žira veliki gospodarski i ekološki problem.