U Križevcima predstavljena knjiga Velimira Grgića “Industrija sreće

Jučer je u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci održana promocija knjige Velimira Grgića “Industrija sreće”. Riječ je o prvom događanju u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige.

Velimir Grgić, pisac, scenarist i filmski producent. Objavio je 17 knjiga, radio je za televiziju, kazalište i film. Scenarist je i voditelj TV serije “CSI Hrvatska”, sudjelovao je u izradi talk showova i kvizova, a dvije godine radio je i u Jadran Filmu. Trenutno razvija igrani film, doku-seriju i animiranu TV seriju. Radio je kao novinar za najveće medijske kuće u državi.

U Hrvatskoj su knjige samopomoći odavno među najtraženijima dok je svake godine i sve više raznih motivacijskih tečajeva, duljih i kraćih, „živih“ i virtualnih, te ljetnih self-help krstarenja. Čovjekova potraga za smislenim, sretnim životom stara je koliko i on sam, no u 21. stoljeću kao da je sve eksplodiralo.

U zapadnom svijetu, ubrzanome i stresnome do krajnjih granica, neprekidno se povećava (a i potiče) potreba običnih ljudi da „poprave” i „unaprijede” sami sebe, radi toga postoji golem broj lifecoacheva, savjetnika raznih vrsta, motivatora, self-help gurua i dr. Kako su na tom području djelovali ili djeluju Rhonda Byrne, Oprah Winfrey, Lousie Hay, Gary Vaynerchuk, Tony Robbins, Robin Sharma, Jordan Peterson, Andrew Tate, Jordan Peterson i mnogi drugi.

Koliko je u svemu tome autentičnih znanstvenih, filozofskih, psiholoških uporišta te proživljenoga životnog iskustva, a koliko je posrijedi tek pohlepa za zaradom utemeljena na iskorištavanju lakovjernih, u načelu zbunjenih običnih ljudi? Upravo na ta pitanja pokušava odgovoriti knjiga “Industrija sreće”.