Županija i Grad Đurđevac osigurali više od 6 milijuna eura za izgradnju centra za starije osobe

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić danas su uručili 18 ugovora vrijednih gotovo 160 milijuna eura, u okviru Poziva „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe“.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, obzirom da je Grad Đurđevac, u partnerstvu sa Županijom, prijavio projekt „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac“ na spomenuti Poziv te su tako osigurana sredstva u iznosu od 6.138.429,00 eura.

Projektom će se izgraditi i opremiti Centar za starije koji će imati smještaj za 122 osobe, a pružat će se i izvaninstitucionalne usluge poput dnevnog boravka, pomoći u kući i organizirane prehrane, uz liječničku skrb te psihosocijalne usluge. Podršku projektu dale su i okolne općine – Novo Virje, Podravske Sesvete, Virje, Gola, Molve, Ferdinandovac, Kalinovac i Novigrad Podravski.

Ministar Piletić naglasio je na potpisivanju kako je Vlada RH prepoznala potrebu za osiguravanjem primjerenih i kvalitetnih usluga za starije te da ovaj Poziv predstavlja važan korak prema unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba u lokalnim zajednicama.

Poziv je financiran sredstvima Nacionalnog plana i otpornosti, kojim su osigurana sredstva za financiranje izgradnje i opremanja osam centara za starije osobe, s ukupno raspoloživim bespovratnim sredstvima u iznosu od 49 milijuna eura, a izgradnja i opremanje još deset centara financirana je sredstvima državnog proračuna.