Križevcima gotovo 100 tisuća eura za prilagodbu klimatskim  promjenama 

Zamjeniku gradonačelnika Danijelu Šašku jučer su ministar gospodarstva i održivog razvoja  Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili Ugovor o financiranju aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama vrijedan 93.294,67 eura. 

Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena putem Javnog natječaj Fonda za zaštitu okoliša i  energetsku učinkovitost, a kojima će se omogućiti sadnja 100 novih stabala i instalacija 13  javnih slavina s pitkom vodom na području Križevaca.  

Cilj je pridonijeti razvoju zelene infrastrukture radi prilagodbe na nepovoljne utjecaje  klimatskih promjenama. Konkretno, sadnjom stabala doprinijet će se ozelenjavanju javnih  površina, posebice javnih površina u blizini asfaltnih podloga i parkirališnih mjesta, čime će se smanjiti zagrijavanje podloge i posljedično temperatura cijelog područja. Instalacijom  slavina s pitkom vodom građanima će se omogućiti osvježenje i pomoć u prevenciji  pretjeranog povišenja tjelesne temperature prilikom toplih i vrućih dana. 

Ukupna vrijednost projekta je 116.618,34 eura, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost odobrio je maksimalni iznos sufinanciranja od 80 posto. 

Veseli me da nastavljamo dalje sa sadnjom stabala uz sufinanciranje Fonda. Svakim  ovakvim projektom štitimo naše sugrađane od štetnih utjecaja klimatskih promjena , a naš  grad stvaramo ugodnijim za život. Moram naglasiti da ćemo sva stabla unijeti u  međunarodnu MapMyTree platformu i tako dati svoj doprinos cilju Europske komisije i  Europske agencije za okoliš da se do 2030. godine posadi tri milijarde dodatnih stabala na  području Europske unije,“ izjavio je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško nakon uručenja ugovora.