Zaklada „Volim Križevce” objavila 4. natječaj za stipendiranje učenika i studenata Križevaca

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce” objavila je 4. javni natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2023./2024. temeljem kojeg će dodijeliti najviše dvadeset stipendija mladima Križevaca, od toga ukupno deset stipendija za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog stanja i nadarene učenike srednjih škola te ukupno deset stipendija za redovne studente preddiplomskog ili diplomskog studija slabijeg imovinskog stanja i nadarene redovne studente preddiplomskog ili diplomskog studija.

– Veliko mi je zadovoljstvo da i četvrtu godinu zaredom provodimo natječaj za stipendiranje srednjoškolaca i studenata Križevaca! To ne bi bilo moguće bez naših donatora čija nesebična podrška omogućuje da mladima u našoj lokalnoj zajednici olakšamo školovanje. Pozivamo sve učenike srednjih škola i studente s prebivalištem u Križevcima da se prijave na naš natječaj i postanu stipendisti i ambasadori Zaklade „Volim Križevce”, poručila je predsjednica Zakladne uprave Ivana Dubravec.

I ovogodišnje stipendije se dodjeljuju na razdoblje od devet mjeseci – učenička, i to srednjoškolska, iznosit će 75 eura mjesečno, a studentska 150 eura mjesečno. Prijavu na natječaj moguće je podnijeti isključivo putem elektroničkog obrasca za prijavu objavljenog na službenim internetskim stranicama Zaklade https://stipendije.volimkrizevce.hr, od početno 15. studenog do zaključno 29. studenog 2023. godine u 23:59:59 sati. Prijave poslane nakon isteka roka za podnošenje prijava ili dostavljene na bilo koji drugi način neće se razmatrati.

 – Sredstva za obje vrste stipendija, po socijalnim kriterijima i kriterijima izvrsnosti, osiguravamo iz naša dva fonda – Socijalnog fonda „Zakmardi” i Obrazovnog fonda „Vavra”, a ove smo godine odlučili dati naglasak socijalnim kriterijima i ovisno o prijavama po potrebi povećati njihov broj, izjavio je upravitelj zaklade Hrvoje Belani, ujedno pozvavši zainteresirane fizičke i pravne osobe da i dalje donacijama podržavaju njihov rad.

Zaklada „Volim Križevce” stipendije je počela dodjeljivati još 2020./2021. kad ih je bilo ukupno devet – 5 učeničkih i 4 studentske, a 2021./2022. ukupan broj stipendija je povećan na 20. Do danas su dodijelili 49 jednogodišnjih stipendija. Osim toga, proveli su do sada 6 humanitarnih buvljaka kako bi promovirali aktivnosti i prikupili dodatne donacije za stipendije. Od prošle godine redovno obilježavaju i Tjedan filantropije te Europski dan filantropije i zakladništva organiziranjem susreta stipendista Zaklade te drugih prigodnih javnih akcija.

Već preko godinu dana s lokalnim partnerima provode i EU projekt RUKe (Recikliram, Učim, Kreiram) kojim osnažuju članove Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” Križevci za razvoj održivog poslovanja po principu 4R (Reduce, Reuse, Recycle, Repair) uključivši ih u proces ublažavanja utjecaja klimatske krize i problema prekomjernog gomilanja otpada. Tek neke od projektnih aktivnosti su šivanje jastučnica i platnenih torbi, zaštita rabljenog drvenog namještaja i tapeciranje stolica.

– Jako mi je drago biti dio Zakladine “obitelji” već četvrtu godinu zaredom, najprije kao stipendistica, a sad i treći put kao članica povjerenstva za dodjelu stipendija. Osim što im osiguravamo stipendije, mlade Križevaca redovito pozivamo na naše javne akcije i volonterske aktivnosti kako bismo još više osnažili taj kontinuirani krug dobrote, izjavila je bivša stipendistica Zaklade, magistra pedagogije Ana-Maria Rešetar.

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce” je prva suvremena zaklada osnovana 2019. u Križevcima, čije se djelovanje zasniva i na filantropskoj ostavštini Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, znamenitog Križevčanina iz 17. stoljeća koji je svojim dobročinstvom osigurao školovanje onim učenicima i studentima koji inače nikad ne bi imali priliku za to. Zaklada je osnovana sa svrhom razvoja filantropije i drugih oblika društvene potpore za promociju solidarnosti i zaštite ljudskih prava, kao i za podršku lokalnom razvoju te promociju društvenog poduzetništva.

Iz Zaklade „Volim Križevce” poručuju da ih se za sve dodatne informacije i pojašnjenja može kontaktirati elektroničkom poštom na [email protected] ili pak porukom putem njihove službene Facebook stranice te Instagram profila, gdje se mogu pročitati i svjedočanstva dosadašnjih stipendistica i stipendista Zaklade.

Poveznica na natječaj:
https://stipendije.volimkrizevce.hr/
ili izravno na
https://volimkrizevce.hr/2023/11/15/javni-natjecaj-za-dodjelu-stipendija-ucenicima-i-studentima-2023-2024/

Upute za donatore:
https://volimkrizevce.hr/podrzite-i-donirajte/

Web sjedište zaklade:
https://www.volimkrizevce.hr/

Zaklada na društvenim mrežama:
https://www.facebook.com/volimkrizevce/
https://www.instagram.com/volimkrizevce/