Prezentacija rezultata i plana nastavka projekta genotipizacije i embrio – transfera u stadima članova ZG SIM-a održana u Kusanovcu

Danas je u kušaonici sira “Ivekov kutićek” u Kusanovcu održana prezentacija dosadašnjih rezultata i plana nastavka projekta genotipizacije i embrio – transfera u stadima članova ZG SIM-a.

Organizator događaja je uz ZG SIM bio i Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, a predstavljene su i potpore Zagrebačke županije stočarstvu – govedarstvu te status projekta izgradnje Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi.

Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg simentalskog saveza Republike Hrvatske i predsjednik Zagrebačkog simentalskog saveza kazao je kako je ovaj projekt vrlo važan za uzgajivače te se zahvalio Županiji na silnim sredstvima koje daje te što imaju sluha za stočarstvo, isto kao i Ministarstvo. -Udruga ima oko 150 članova, od toga aktivnih 120 mladih članova, koji aktivno rade na genotipizaciji – rekao je Horvatić te se nada i novim članovima nakon što se vide rezultati. -Ciljevi genotipizacije su da u što kraćem roku i uz što manje novaca dobijete vrhunsko grlo – naglasio je Horvatić te objasnio postupak same genotipizacije.

-Naši ljudi iz Saveza dođu na farmu i uzmu uzorak krvi iz uha i dlake i to se šalje u Njemačku na analize, rezultati dođu u roku mjesec do dva koji pokažu određene parametre, kao što je hoće li imati dobre ili loše noge, puno ili malo mlijeka, rana smrtnost, itd… – objasnio je Horvatić.

-Zagrebačka županija podržala je inicijativu uzgajivača, ocjenjujući to vrlo bitnim. Na taj se način ubrzano povećava proizvodnja po grlu, a to znači i ukupna proizvodnja i dohodak onih koji se time bave. Ove godine Županija je izdvojila 26.600 eura za tu namjenu, a za sljedeću godinu planirana sredstva se mogu i povećati – rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije.Emina Burek iz Općine Dubrava, selo Mostari, ima farmu od 200 muznih krava simentalske pasmine, te je njena farma od početka u postupku genotipizacije. -Zahvaljujući tome dobili smo puno kvalitetnih bikova, a u zadnje vrijeme radimo i genotipizaciju ženskih jedinki i tu smo dobili jako dobre rezultate kod junica i krava. Nedavno smo počeli i postupak embrio-transfera, odnosno ispiranja embrija kod najboljih junica – kazala je Burek te rekla kako embrio-transferom očekuje da će se puno brže poboljšati kvaliteta stada.

-Trenutno na gospodarstvu imamo 27 goveda, a što se tiče poboljšanja i kvalitete mlijeka i kvalitete mesa, uključili smo se u ovaj projekt i olakšali teljenje našim kravama i dobili dugovječnije životinje, koje daju i više mlijeka i više mesa – zaključila je Romina Zadravec.

Prezentaciji su nazočili predstavnici HAPIH-a, Centra za umjetno osjemenjivanje Varaždin i brojni uzgajivači.