U Bedenici otvoren vatrogasni centar, a Vatrogasnoj zajednici uručeno je novo navalno vozilo

Svečano je bilo u petak u Bedenici, gdje je otvoren vatrogasni centar Bedenica te je izvršena primopredaja navalnog vozila Vatrogasnoj zajednici općine Bedenica.

Izgradnja vatrogasnog centra koštala je 420.903 eura, a sufinancirali su je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Zagrebačka županija, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Općina Bedenica. U vatrogasnom centru nalazi se vatrogasno spremište, prateći prostori te prostor zdravstvene namjene.

Vatrogasnoj zajednici Bedenica uručeno je navalno vozilo. Općina Bedenica samostalno je financirala nabavu vozila u iznosu od 119.000 eura, a opremanje vozila financirat će Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u iznosu od 10 posto vrijednosti vozila.

Svečanosti u vatrogasnom centru prisustvovali su glavni vatrogasni zapovjednik i izaslanik predsjednika Vlade Slavko Tucaković, izaslanik predsjednika Sabora i načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković, načelnik općine Bedenica Slavko Cvrlja, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Bedenica Zvonko Bičak, te predstavnici Vatrogasne zajednice grada Svetog Ivana Zeline i predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Predsjednik Vatrogasne zajednice općine Bedenica Zvonko Bičak istaknuo je kako je prvo vatrogasno društvo na ovom području bilo DVD Bedenica koje je osnovano 1910. godine:

– Danas sam izuzetno ponosan. Kada smo osnovali Vatrogasnu zajednice, nismo imali ni vozilo ni prostor.  To smo ostvarili zahvaljujući donacijama poduzetnika, Općine te županijske Vatrogasne zajednice. Naši operativci su prošli potrese, odazvali se na sve intervencije, te sam ponosan na njih. Zahvaljujem Općini koja nam je financirala nabavu novog vozila. Nama je požarna opterećenost sve veća jer nam se općina razvija, tako da nam je vozilo itekako potrebno – rekao je Bičak.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek rekao je kako mu je čast biti u Bedenici:

– Sretan sam kad vidim što se postigli svojom željom, radom i entuzijazmom. Vatrogasni centar i novo vozilo su dokaz da jednom zajedničkom sinergijom i radom lokalne samouprave i vatrogasaca možemo napraviti puno toga te postići boljitak za sve mještane. Ovo je jedan veliki korak i pomak za vatrogastvo i za ovaj kraj. Zagrebačka županija ima oko 20 tisuća vatrogasaca. Vatrogastvo se više ne zasniva samo na protupožarnoj zaštiti, nego pomažemo kad god zatreba. Hvala vam na svemu što radite – rekao je Povrlišek.

Načelnik općine Bedenica Slavko Cvrlja kaže kako su prije mjesec dana otvorili sportsku dvoranu, a danas se otvara vatrogasni centar:– Ovaj centar je izuzetno važan za funkcioniranje naše Vatrogasne zajednice koja je osnovana 2006. godine i koja do sada nije imala adekvatne i primjerene uvjete za djelovanje. Projekt izgradnje vatrogasnog centra krenuo je 2019. godine, a danas naši vatrogasci imaju sve što je potrebno za funkcioniranje. Novo navalno vozilo koštalo je 119.000 eura, a to ćemo platiti u tri godine. Vatrogasna zajednica je prihvatila mogućnost da se vozilo plati u tri rate. Vozilo je nabavljeno iz Slovenije, a u funkciji će biti kroz mjesec dana nakon opremanja. Zahvaljujem svima koji su pomogli u izgradnji ove zgrade. Vatrogasni centar će nam puno značiti. S razvojem općine i gospodarskih objekata, funkcioniranjem sportske dvorane, kulturnog centra i ostalog, sve je veća potreba za osiguravanjem tih objekata – rekao je Cvrlja.

Zamjenik župana Ervin Kolarec rekao je kako se cijela općina i zajednica vesele novom vatrogasnom centru i novom vozilu, te kako je Zagrebačka županija mogla dati svoj obol kroz mjere ruralnog razvoja.

Izaslanik predsjednika Sabora Tomislav Okroša rekao je kako se u Bedenici u kratkom razdoblju dogodio čitav niz realiziranih projekata:

– Prije nešto više od mjesec dana, otvorili smo prekrasnu sportsku dvoranu kraj rekonstruirane i proširene Osnovne škole Bedenica. Sada otvaramo vatrogasni centar. Svi se možemo ugledati na vas i podizati standard vatrogastva. Koliko čujem od načelnika, priprema se i otvorenje ambulante, u najavi je i kulturni centar, a u planu je izgradnja dječjeg vrtića. To će vjerujem, biti kruna ovih projekata – rekao je Okroša.

Na kraju se obratio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković:– Zahvaljujem prvenstveno načelniku općine, Zagrebačkoj županiji i ostalima koji su doprinijeli da se ovaj dom izgradi i proširi, te da korist od toga imaju svi mještani. Hrvatska vatrogasna zajednica i Vlada će i dalje putem raznih programa sufinancirati nabavu šumskih vozila, pick up vozila, izgradnju domova, adaptaciju i ostalo. Hvala i Ministarstvu regionalnog razvoja koje daje veliku potporu razvoju sustava vatrogastva. Hrvatska ima 150 tisuća vatrogasaca. Vlada je u vatrogascima prepoznala treći stup domovinske sigurnosti, uz vojsku i policiju. Prepoznala je sinergiju, rad i predanost svome poslu kod vatrogasaca. I na kraju, Hrvatska vatrogasna zajednica će pomoći općini Bedenica s troškovima nabave novog vatrogasnog vozila – rekao je Tucaković.

Vatrogasni centar i navalno vozilo blagoslovio je župnik Ivan Vragović. U svečanosti su sudjelovali i najmlađi članovi KUD-a Danica iz Bedenice.