Gradsko društvo Crvenog križa Križevci obilježilo 125-tu godišnjicu postojanja i rada

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci proslavio je nekoliko obljetnica. Svečanom proslavom obilježili su 145 godina poslovanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa, 30 godina priznanja Hrvatskog crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva, 125 godina postojanja i djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Križevci te Međunarodni dan volontera koji se obilježava 5. prosinca.

Na samom početku, sve prisutne, pozdravio je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Franjo Husinec.

“Sretan sam da ste stigli i da ćete svojom nazočnošću uveličati današnji svečani dan. S velikim Vam zadovoljstvom čestitam sve ove obljetnice i zahvaljujem na humanosti koju ste pokazali pomažući dobrovoljno, nepristrano i nesebično mnogim ljudima kojima je bilo potrebno. Humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost temelj je našeg načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa.

Svojim djelovanjem to promiče i naše društvo već punih 125 godina. Kao humanitarna organizacija, Crveni križ je od svojeg osnutka pa sve do danas uvijek pružao pomoć gdje je to bilo potrebno. Volontiranje je dobrovoljno ulaganje vremena, truda i vještina za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit neke zajednice, ali bez potraživanja novčane naknade ili traženja imovinske koristi. Volonteri našeg društva sudjeluju u različitim i složenim okolnostima u kojima su socijalni, demografski, gospodarski, ekološki i, prije svega, humanitarni trendovi prisutni.

Sve naše aktivnosti usmjerene su na pomoć ljudima. Najveći dio našeg djelovanja vezan je uz socijalne aktivnosti, posebno uz stariju životnu dob i invalidne osobe. Ponosan sam da smo u Križevcima ovih 125 godina djelovali u skladu s temeljnim vrijednostima pokreta Crvenog križa. Danas smo dio svjetske obitelji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa sjedištem u Genevi koja broji 187 nacionalnih društava iz cijelog svijeta. Gradsko društvo Crvenog križa osnovano je daleke 1897. godine na poticaj tadašnjeg gradskog fizika doktora Frana Gundruma i Križevci su tada postali dio velike humanitarne obitelji.”-rekao je Husinec

Svečanosti je i prisustvovala i predsjednica Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus koja je, također, pozdravila sve prisutne te čestitala Crvenom križu Križevci na 125 godina postojanja i rada.

“Dragi svi moji, smatram da mogu tako reći jer surađujemo gotovo 20 godina. Posebna mi je čast da Vas pozdravim u ime Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Želim Vam da se ovdje ugodno osjećate. Zahvaljujem svima koji ste sve ove proslave uveličali svojim dolaskom.” -rekla je Trbus.

Povodom obilježavanja 125 godina rada Gradskog društva Crvenog križa Križevci otkrivena je i bista doktoru Franu Gundrumu koje je djelo akademskog kipara Igora Brkića. Fran Gundrum rođen je 9. listopada 1856. u Slavoniji, Studij medicine završio je u Beču 1882., iza toga radio je u Brodu na Savi, nakon toga u Bugarskoj, a od 1894. radi u Križevcima kao gradski fizik i upravitelj Gradske bolnice. 1897. osnovao je u Križevcima Društvo Crvenog križa. Za vrijeme Velikog rata vodio je Gradsku križevačku bolnicu. Umro je u Križevcima 1919., a pokopan je zagrebačkom groblju Mirogoju. Bio je ugledan liječnik, vedra duha, neumorni zdravstveni prosvjetitelj, pisac, odličan poznavatelj 6 stranih jezika, sudionik 16 Međunarodnih medicinskih kongresa. Bavio se propagiranjem zdravog načina života, borio se protiv alkoholizma, spolnih bolesti, pušenja i drugih ovisnosti.

Gundrum je bio i pionir socijalnih aktivnosti u Hrvatskoj, pisac prve hrvatske seksologije 1905, godine. Za knjigu “Duhan” nagrađen je 1902. godine u Parizu srebrnom kolajnom pariškog društva za borbu protiv pušenja. Pamtimo ga kao pisca 40-ak knjiga najrazličitijeg sadržaja. Sastavio je prvi kodeks liječničke etike u Hrvatskoj. Bio je i uspješan prevoditelj, leksikograf, etnolog, arheolog, antropolog, docent higijene, sokolaš, paleontolog te zaslužnik za razvijanje bugarsko-hrvatskih veza.

U sklopu svečanosti uručene su i slike Križevačkog likovnog kruga.

Jubilarnu plaketu za izniman doprinos i nesebičnu pruženu pomoć u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Hrvatskog crvenog križa dobila je Koprivničko-križevačka županija. U ime županije plaketu je primila pročelnica Ana Mušlek. Plaketa je uručena i Gradu Križevcima, a primio ju je križevački gradonačelnik Mario Rajn. Plakete su primili i Općina Sveti Petar Orehovec, Općina Kalnik, Općina Gornja Rijeka i Općina Sveti Ivan Žabno. Ogranak Matice hrvatske u Križevcima primio je plaketu za pravne osobe koju je primila Renata Husinec. Plaketu je primila i Đurđica Trbus u ime Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.

Nakon podjele plaketa, svima prisutnima, obratio se gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn.

“Hvala što ste dio naše zajednice Grada uvjerljivo već više od stoljeća. Svjedočite i danas koliki je bio značaj Grada Križevaca na prelasku iz 19. u 20. stoljeće. Dio tog značaja ostao je, itekako, živjeti u Gradskom društvu Crvenog križa. Danas je Međunarodni dan volontera, čestitam Vam od srca. Volonter može biti svako ali ipak to nije. Stoga posebno danas treba istaknuti sve koji su uvijek predani biti u organizaciji naših dobrovoljnih darivanja krvi, u organizaciji edukacija za prvu pomoć. Kad god nas neke elementarne nepogode pogode, znamo da su naši volonteri uvijek ovdje, uvijek prisutni, bdiju nad nama i štite našu društvenu zajednicu. Hvala Vam od srca i neka bude veselo i za sljedećih 125 godina.”-rekao je Rajn.

U ime Koprivničko-križevačke županije čestitke je uputila Ana Mušlek, pročelnica za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine.

“Prije svega čestitam ovu vašu važnu obljetnicu, a i sve ostale obljetnice koje se održavaju na razini Republike Hrvatske. Dobrovoljni darivatelji krvi su zapravo jedni od najvažnijih segmenata svakog zdravstvenog sustava jer nesebično spašavaju živote i čuvaju ljudsko zdravlje. Upravo je ovo okupljanje, ali i sva okupljanja koja organiziramo, prilika da Vam se na tome zahvalimo. Želim Vam da i nadalje budete uspješni u provođenju svih vaših ostalih programa, projekata i aktivnosti. Na podršku Županije možete i dalje računati, a mi se u Županijskoj upravi ponosimo time da smo već godinama u samom vrhu po broju darivatelja.”-rekla je Mušlek.

Zahvalnice su dodijeljene Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci, Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci, Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” Križevci, Osnovnoj školi Kalnik, Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec, Osnovnoj školi Sidonije Rubido-Erdödy Gornja Rijeka, Osnovnoj školi Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno, Srednjoj školi “Ivan Seljanec” Križevci, Srednjoj gospodarskoj školi Križevci, Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, Auto-moto klubu Križevci te medijima.

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Patronažna služba Križevci, Udruga Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci, Hrvatski zavod za socijalni rad i Križevačka eparhija, također su primili zahvalnice za suradnju na socijalnim programima.

Volonterske zahvalnice primili su Ana Čondić, Lana Grahovar, Lucija Komadin, Magdalena Kranjčić, Marija Skrba, Dado Špehar, Lara Knežević te članice dnevnog boravka Crvenog križa Križevci.

U ime svih volontera, na kraju, obratio se volonter Crvenog križa Križevci, Davor Japec.

“Mogu reći da naših volontera ima na svim područjima, prisutni su u cjelokupnoj djelatnosti Crvenog križa i na nacionalnoj razini. Naše Gradsko društvo interventnog tima je to koje ime Križevaca s ponosom predstavlja na svakom terenu kojem jesmo i zato zahvaljujem svima koji nam dajete podršku. Mi svojim radom dajemo najviše što možemo za sve koji su potrebiti.” -rekao je Japec.