Održana sjednica Općinskog vijeća Općine Farkaševac

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Farkaševac donijet je Proračun za 2024. godinu u iznosu od 6,4 milijuna eura koji je jednoglasno podržan.

-Tako je, veseli me što je Proračun jednoglasno podržan, i od pozicije i od oporbe. Kao što sam na vijeću i spomenuo bitna nam je sinergija ruralnog kraja koji se želi razvijati i gdje su svi vijećnici jednoglasno za takav razvoj našeg kraja. Naš proračun smišljan je kroz par mjeseci, jedan je od najvećih u povijesti Općine Farkaševac i želimo aplicirati na različita sredstva, što EU, tako i Republike Hrvatske te županijske natječaje – kazao je načelnik Matija Copak te naglasio kako je to bio cilj od prvog dana kada je zasjeo na stolicu načelnika.

Načelnik je izdvojio najvažnije projekte koje obuhvaća Proračun, a to su Kulturni centar u Farkaševcu, tržnica u samom naselju koja je bila aplicirana 2021. godine, a 2022. dobila sredstva iz LAG-a Prigorje, a realizirat će se 2024. godine. Tu su zatim šetnica i rekreacijska staza Dunjara, novi projekt po nasipu kanala Dunjara, od poteza Farkaševac do drvenog mosta u Ivančanima u dužini od 2 kilometra. Zatim izgradnja pješačke staze Farkaševac, za koju su dobivena sredstva Zagrebačke županije u iznosu od 100 tisuća eura.

Cilj je u fazi 1 izgraditi stazu od 900 metara u samom naselju Farkaševac te tematsko-poučnu stazu Brod, koja je bitan projekt zbog investicije u turizam.

– Idemo dalje i s uređenjem društvenih domova te centara svakog naselja koja će biti primjer modernog, a opet ruralnog kraja. Slijedi nam i uređenje kapelice u Farkaševcu. Uvodimo dvije nove stvari u poljoprivredi, a to je financiranje pčelara sa 700 eura po korisniku godišnje i ulaganje u nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnim područjima, gdje je osigurano 25 tisuća eura po korisniku, a sredstava će biti za dva korisnika godišnje. Želimo unaprjeđivati i turizam u našem kraju, dakle želimo potaknuti ljudi na ponudu njihovih proizvoda, otvaranje ugostiteljskih objekata na gospodarstvima, ruralni turizam te osiguranje smještaja – kazao je načelnik i najavio gradnju školskog dječjeg igrališta.

Riječ je o postojećem igralištu koje će biti obnovljeno sredstvima Ministarstva, od kojeg je dobiveno 40 tisuća eura sredstava sufinanciranja. Sredstva su dobivena i od LAG-a Prigorje u iznosu od 30 tisuća eura, a kojima će se urediti kuhinja i sala vatrogasnog doma u Farkaševcu.