Održana sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije

Na jučerašnjoj sjednici članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije usvojili su izmjene i dopune Proračuna za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

Župan Darko Koren predstavio je izmjene i dopune Proračuna, odnosno usklađenje stvarnog stanja prihoda i primitaka, odnosno rashoda i izdataka na kraju godine.

-Ukupni prihodi i primitci u našem Proračunu za 2023. godinu bili su planirani u iznosu od 115 milijuna eura, a prijedlogom ovih drugih izmjena i dopuna iznose 123,7 milijuna eura. Sveukupno povećanje planiranih prihoda i primitaka iznosi 8 milijuna i 775 tisuća eura, a proizlazi iz povećanja općih prihoda i primitaka u iznosu 2,9 milijuna eura, vlastitih prihoda u iznosu od 122 tisuće eura, prihoda od posebne namjene u iznosu od 2,5 milijuna eura, prihoda od pomoći u iznosu od 5,3 milijuna eura te donacija u iznosu od 60 tisuća eura. Tu su i još neki manji prihodi kao što su prihodi od prodaje imovine, a smanjenje se pak odnosi na namjenske primitke u iznosu od 33 tisuće eura – kazao je župan.

Kada govorimo o rashodima i izdacima oni su u Proračunu Županije za 2023. godinu bili planirani u iznosu od 121,3 milijuna eura, a izmjenama se predlaže povećanje od 8,7 milijuna eura. Dakle predloženim rebalansom ukupni rashodi i izdaci u 2023. godini su 130 milijuna eura.

Kada je riječ o posebnom dijelu Proračuna, izmjenama rashoda obuhvaćeni su sljedeći razredi po upravnim odjelima.

Upravni odjel za poslove Županijske skupštine; predloženo je od 18 600 eura, a odnosi se na povećanje rashoda unutar programa za ravnopravnost spolova i za izbor članova vijeća predstavnika nacionalnih manjina u iznosu od 18 tisuća eura.

U Službi ureda župana nema povećanja, došlo je samo do preraspodjele sredstava unutar planiranih. Upravni odjel za financije; predloženo je ukupno povećanje rashoda od 88 tisuća eura. Upravni odjel za gospodarstvo; predloženo je ukupno povećanje rashoda od 32 tisuće eura, a 28 tisuća eura odnosi se na potpore za samozapošljavanje (za tu namjenu potrebno je više sredstava te će se nakon povećanja sredstava izvršiti isplata za preostalih 7 zahtjeva za samozapošljavanje).

Smanjenje prihoda u okviru programa ruralnog razvoja odnosi se na dvorac Inkey, te oni sada iznose milijun i 330 tisuća eura. U okviru regionalnog razvoja predviđeno je povećanje od 59 tisuća eura, što se odnosi na pripreme građevinskog zemljišta za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica.

Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti; predloženo je povećanje od 5,8 milijuna eura te u okviru Opće bolnice Tomislav Bardek rashodi su povećani za 4,3 milijuna eura, što se u najvećem dijelu odnosi na povećanje osnovica plaća te drugih materijalnih prava radnika. Slično je i u Domu zdravlja te Zavodu za hitnu medicinu. Promjene u Domu zdravlja proizašle su iz nabave neophodnog mamografa i ortopana u Đurđevcu. U Domu za starije i nemoćne također su povećani rashodi u iznosu od 50 tisuća eura, zbog povećanja rashoda poslovanja te povećanja materijalnih prava zaposlenika.

U redovnom programu osnovnih škola planira se povećanje od milijun i 200 tisuća eura, a u programu srednjih škola milijun i 100 tisuća eura. Planira se i povećanje od 80 tisuća eura za dodatne programe, koji obuhvaćaju usklađenje projekata sa stvarnim rashodima, a to su razni EU projekti, sufinanciranje srednjim školama, glazbenim školama te ostali tekući projekti. Povećavaju se i sredstva za sport i nacionalne manjine.

Također je izvršeno i usklađenje projekata Centra kompetentnosti na način da su isplanirana sredstva do kraja godine, odnosno prema dinamici trajanja projekta.

Izmjene i dopune Proračuna za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu prihvaćene su s 19 glasova ZA, 8 PROTIV te 6 SUZDRŽANIH.