Održano predavanje „Kako javna uprava u svojem poslovanju može doprinijeti zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije“

U prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica u srijedu je održano predavanje „Kako javna uprava u svojem poslovanju može doprinijeti zaštiti  ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije“. Predavanje je održano povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji obilježava 10. prosinca, a organizirale su ga Koprivničko-križevačka županija i Županijska Koordinacija za ljudska prava.

Predavanje je održala zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić, a prisustvovali su i župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Županijske Koordinacije za ljudska prava.

IMG 8287

Predsjednik Ljubić uvodno je kazao kako javnopravna tijela u svojim svakodnevnim aktivnostima i procesima koje provode imaju obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava te suzbijanje diskriminacije posebno kada su u pitanju skupine građana koje se nalaze u nepovoljnom položaju.

quote desni 3Koordinacija je provela anketu koja je poslana na ustanove, institucije te jedinice lokalne samouprave i rezultati koje smo dobili su ohrabrujući s obzirom na to da nisu zabilježene pritužbe, odnosno kršenja ljudskih prava što nam daje za pravo kazati da živimo na prostoru koji je tolerantan i brine o svim građanima“, naglasio je Ljubić.

IMG 8294

Prigodnim riječima se obratio i župan koji je kazao kako Županija u svojem radu, a to pokazuju i izvješća, svakodnevno čini sve kako bi se svim građanima osigurao jednak status i mogućnost za ostvarivanje prava.

quote desni 3Ovo je iznimno važna tema za društvo i bez obzira na što živimo na području koje ima manje problema po pitanju ljudskih prava, naš je zadatak da barem zadržimo postojeće stanje, odnosno da ga učinimo još i boljim. Svjedočimo primjerima u nekim drugim sredinama koje imaju određene probleme, kako to ne bi trebalo izgledati, stoga je nužno imati svijest da su ljudska prava i njihovo poštivanje osnova svake uljuđene države i zajednice koju svi želimo“, poručio je župan.

IMG 8312

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić osvrnula se na problematiku nedovoljnog poznavanja što su to ljudska prava i kako ih zaštiti te je naglasila važnost ranog uvođenja edukacija u škola. Građani im se u većini slučajeva obraćaju kada smatraju da državna tijela ili jedinice regionalne i lokalne samouprave nezakonito primjenjuju propise, a jedina su nezavisna institucija za zaštitu ljudskih prava. U svom godišnjem izvješću analiziraju sve probleme na koje im građani ukažu te daju preporuke za njihovo rješavanje, a ukupno obrade i do 60-ak tema, primjerice dugotrajnost postupaka kod povrede ljudskih prava, neodgovaranje na pritužbe, pitanje stanovanja, zdravstvene skrbi u domovima za osobe starije životne dobi, uređenja prometne i druge infrastrukture, prava stranih radnika i slično. Zamjenica Vlašić pritom je spomenula nisku razinu povjerenja građana u institucije te naglasila važnost uključivanja u proces savjetovanja te suradnju s organizacijama civilnog društva.

IMG 8262

U raspravu o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava zatim su se uključili župan i ostali sudionici, a zamjenica Vlašić dala im je odgovore na postavljena pitanja.

Spomenimo kako su predavanju prisustvovali županijske pročelnice i pročelnici, predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica, koja je bila i domaćin, članovi i članice Županijske skupštine, predstavnici i predstavnice jedinica lokalne samouprave, ravnateljice i ravnatelji ustanova i škola te predstavnici pravosuđa i policije.