Osnovna škola Sveti Petar Orehovec ugostila Erasmus+ partnere iz pet zemalja

Za Erasmus+ projekte karakteristična je suradnja partnera iz više zemalja na zajedničkim temama te razmjena iskustava na mobilnostima kojima je domaćin uvijek jedan od partnera. U Erasmus+ projektu “Čitaj da ostaneš bez riječi” partnere iz 6 zemlja povezao je zajednički interes u poticanju čitanja, a škola domaćin prve mobilnosti bila je OŠ Sveti Petar Orehovec. 

Na mobilnosti održanoj od 27. 11. – 1. 12.  sudjelovalo 32 učenika iz Grčke, Italije, Njemačke, Poljske i Španjolske, a škola domaćin priredila je raznovrsne aktivnosti s ciljem da promovira čitanje.

U goste su zato pozvali pripovjedačicu priča Dijanu Zorić koja sudionicima mobilnosti pričala priče, ali im je pričala o najvažnijim metodama strukturiranja priča. Učenici su učili i kako pripremiti kamišibaj priču, a svoje saznanje o komišibaju prenijeli su im Vera Pfaff i Relja Dušek iz Udruge Kozlići. Sa svojim gostima su posjetili Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te Ivaninu kuću bajki u Ogulinu. Tamo su se okušali u glumi i pripovjedanju pokušavajući na engleskom prepričati priču o Striboru. Predstavili su i zvučne mamce koje su priredi nakon čitanja jedne pripovjetke slavnog Oscara Wildea. Nakon slušanja za najbolji su izabrali zvučni mamac orehovečke učenice Nike Šantić.  Osim aktivnosti usmjerenih na čitanje za svoje su goste priredili i radionicu o klimatskim promjenama. Tu je radionicu vodio Matija Epert iz Udruge Door, a osim da ih usmjeri na održivo ponašanje cilj je radionice bio potaknuti učenike na čitanje popularno znanstvenih tekstova o ovoj temi. Održivo ponašanje domaćini su željeli promovirati i zajedničkom sadnjom tri lipe u školskom parku.

Završno druženje domaćini su priredili u prostoru DVD-a Sveti Petar Orehovec, a prethodila mu je priredba u novoj sportskoj dvorani.  Tom prigodom s nekoliko tradicionalnih plesova orehovečkog kraja predstavili su se najmlađi članovi KUD-a Prigorec.  Gostima su na svečanosti uručeni certifikati za sudjelovanje na mobilnosti, ali i brojni pokloni koje im je donirala Općina Sveti Petar Orehovec. Na priredbi je sudjelovao i Franjo Poljak, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec. On je u svom obraćanju sudionicima mobilnosti istaknuo koliko su Erasmus+ projekti važni za širenje europskih vrijednosti.