U petak u Križevcima počinje program 19. Noći muzeja

Ovogodišnji program 19. Noći muzeja započet će 26. siječnja, u 18 sati u stalnom postavu Gradskog muzeja Križevci i Likovnoj galeriji. Posjetitelje očekuje obnovljen izložbeni prostor i nova rasvjeta koja obogaćuje i osvjetljuje baštinu novim sjajem.

Tijekom ljetnih mjeseci provedeni su radovi sanacije oštećenja konstruktivnih i nekonstruktivnih elemenata na Gradskom muzeju koja su nastala uslijed potresnih zbivanja krajem 2020. godine.

Vrijednost provedenih radova iznosila je 91.961,88 eura od čega je 95 posto sufinancirano iz Fonda solidarnosti Europske unije, a ostatak je financirao Grad Križevci.

Pored toga, sredstvima Ministarstva kulture i medija provode se i konzervatorsko-restauratorski radovi na gradivu Gradskog muzeja te izmjena elektroinstalacija i rasvjete u zgradi Gradskog muzeja i Likovne galerije. Riječ je o projektu koji je prijavio Gradski muzej Križevci, a čija je vrijednost 14.390,00 eura.

Tema devetnaeste Noći muzeja je – MUZEJI I NOVA PUBLIKA, odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.Središnji događaj ovogodišnje Noći muzeja je izložbena priča o grafikama međuratnog razdoblja, socijalnoj empatiji te prizorima života i svakodnevice ljudi između dva svjetska rata, istaknutog hrvatskog grafičara i slikara Marijana Detonija, a otvorit će se u njegovom rodnom gradu u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, u 19 sati.Za sve posjetitelje u suradnji s Hrvatskim restauratorskim društvom organizirana je Radionica pozlate gdje se pozivaju posjetitelji svih uzrasta. Likovno-edukativna radionica o pozlati dat će uvid o jednoj od faza restauratorskog postupka pozlaćivanja. Pozlaćivat će se gipsani odljev muzejskog predmeta koji će biti prethodno pripremljen za svakog posjetitelja.Radionica počinje u 20 sati, a program u Noći muzeja traje do 22 sata.