Grad Križevci jedini u Hrvatskoj građanima financira toplinsku izolaciju tavana

Grad Križevci je krajem prošle godine po prvi puta objavio javni poziv kojim je u  stopostotnom iznosu financirao toplinsku izolaciju tavana stambenog prostora energetski  siromašnim kućanstvima. Sredstva su u prvom pozivu iskoristila tri sugrađana koje su jučer posjetili gradonačelnik Mario Rajn i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo,  gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović. 

S obzirom da se najveće uštede u troškovima grijanja u odnosu na ulaganja mogu ostvariti  upravo toplinskom izolacijom tavana koji se nalazi iznad grijanog prostora, gradonačelnik i  pročelnik razgovarali su s korisnicima koliko su zadovoljni ostvarenim uštedama u ovih par  mjeseci od kada su postavili toplinsku izolaciju. 

Nenad Baneković ističe kako je u ova dva mjeseca od kada je postavio toplinsku izolaciju  uštedio otprilike 6 metara drva, a nestali su i problemi s vlagom. 

Da su se stvari promijenile na bolje i da se zaista ostvaruju uštede slaže se i Blaž Fištrović koji posebno dodaje da se najveća promjena vidi ujutro jer se sada toplina u kući zadrži  preko noći za razliku od prije dok nije bilo toplinske izolacije. 

Postavljanjem toplinske izolacije zadovoljan je i Ivan Orejaš koji naglašava da je u ova dva  mjeseca potrošio čak tonu peleta manje. 

Svi korisnici ostvarili su financiranje toplinske izolacije u stopostotnom iznosu, a kažu da su  vunu na tavanu postavili sami zbog čega nisu imali dodatnih troškova. 

Novi Javni poziv za financiranje toplinske izolacije je u tijeku pa tako građani mogu ostvariti  financiranje 100% iznosa opravdanih troškova za postavljanje toplinske izolacije tavana  odnosno do najviše 1.500,00 eura. Opravdani troškovi su troškovi nabave i ugradnje 

materijala za toplinsku izolaciju tavana stambenog prostora staklenom, kamenom ili  mineralnom vunom debljine od minimalno 14 cm pri čemu maksimalni opravdani trošak ne  može biti veći od 6 EUR/m2 neto površine tavana stambenog prostora s PDV-om. 

Prijaviti se mogu građani koji su, između ostalog, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće u kojoj  se projekt provodi, imaju prebivalište na adresi obiteljske kuće u kojoj se provodi projekt,  prihod po članu kućanstva u kućanstvima s 3 i više članova ne prelazi 335,00 EUR odnosno  prihod po članu kućanstva u kućanstvima s 2 člana ne prelazi 400,00 EUR odnosno prihod  po članu kućanstva u kućanstvu s 1 članom ne prelazi 670,00 EUR, nemaju dospjelih  nepodmirenih odnosno nereguliranih dugovanja prema Gradu i zadovoljavaju ostale odredbe  poziva koje se mogu vidjeti na www.krizevci.hr.  

Pored toga, od ove godine građani koji spadaju u ranjivu skupinu građana u opasnosti od  energetskog siromaštva mogu ostvariti 80 posto odnosno maksimalno 500,00 eura za izradu  glavnog projekta solarne elektrane te 80 posto odnosno maksimalno 4.000,00 eura za  izgradnju solarne elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima. Cilj je ovim  financiranjem pomoći ranjivim skupinama građana u opasnosti od energetskog siromaštva  da značajno smanje troškove električne energije i grijanja.