Križevačku geotermalnu bušotinu posjetile delegacije iz Islanda i Ministarstva regionalnoga razvoja

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ financiranog sredstvima Islanda,  Lihtenštajna i Norveške, delegacije iz Islanda i iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova  Europske unije posjetile su u četvrtak geotermalnu bušotinu Križevčanka -1. 

U posjeti su bili direktor tvrtke EFLA HF iz Islanda Hafsteinn Helgason sa suradnikom  Kristleifurom Gudjonssonom te predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova  Europske unije voditelj službe Lovre Karamarko, projektna menadžerica Alida Fištrek i  projektni menadžer Ivan Divić. 

Okupljenima je dobrodošlicu u Križevce poželio gradonačelnik Mario Rajn i istaknuo kako je  cilj Grada Križevaca koristiti geotermalnu bušotinu Križevčanka -1 za grijanje kompleksa  javnih zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini bušotine kao što su škole, Veleučilište u  Križevcima i potencijalno gradskog bazena. 

U Križevcima su u tijeku dva projekta iz područja geotermalne energije koji su sufinancirani u  sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. u iznosu od  gotovo milijun eura. Riječ je o projektima pod nazivom „Izrada tehničke dokumentacije za  korištenje geotermalne energije na području Grada Križevaca“ i „Uspostavljanje sustava za  proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ koje je delegacijama  detaljnije predstavila viša savjetnica za proračun i financije Marija Podolski. Ujedno je  najavila kako upravo ovaj tjedan kreću hidrodinamička ispitivanja na geotermalnoj bušotini  čime će se utvrditi karakteristike i parametri ležišta potrebni za izradu Elaborata o rezervama  što je ključan dokument na temelju kojeg se dobiva dozvola za eksploataciju. 

Aktivnosti grada Križevaca oko korištenja geotermalne bušotine i provedbe prethodno  navedenih projekata pohvalio je Helgason i predstavio iskustvo Islanda po pitanju 

iskorištavanja geotermalne energije. Naime, upravo je Island zemlja koja obiluje  geotermalnom energijom, a istu koristi za grijanje prostora. 

Uime Ministarstva obratio se voditelj službe Lovre Karamarko koji je posebno naglasio da se  zahvaljujući financijskim sredstvima iz Programa „Energija i klimatske promjene“ na području cijele Hrvatske bilježi značajan interes za korištenje geotermalne energije, kako od strane  privatnih tvrtki, tako i od strane gradova pri čemu su upravo Križevci među prvima u  Hrvatskoj koji kreću s ispitivanjem geotermalnog potencijala. 

Sastanku i obilasku geotermalne bušotine prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Danijel  Šaško, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu  Ivan Biškup, direktor Komunalnog poduzeća Križevci d.o.o. Martin Kozjak i stručna suradnica  u gospodarenju otpadom Nikolina Stipić.