Obilježavanje 15. godišnjice osnutka bibliobusne službe Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci

Prije petnaest godina, 26.02.2009. godine, krenuo je na prvu vožnju naš biblio-kombi, prva mala pokretna knjižnica u Hrvatskoj. Prvo stajalište bilo nam je u područnoj školi Vojakovački Osijek, Osnovne škole Ljudevita Modeca, gdje su nam učenici i njihov učitelj Tihomir Pleše te tadašnji ravnatelj Dražen Bokan priredili svečanost. Kada smo stigli na prvo stajalište ispred škole, dočekala su nas vesela i znatiželjna lica učenika od 1-4. razreda, njih oko desetak. Zašto baš Vojakovački Osijek, nije slučajno, jer upravo se učitelj Tihomir najviše zalagao za pokretanje bibliobusne službe da i stanovnici malih prigorskih mjesta Kalničkog prigorja imaju knjižničnu uslugu. Učitelji područnih škola godinama su osobno posuđivali knjige iz Gradske knjižnice za svoje učenike, nosili torbe, brinuli o knjigama i na vrijeme ih vraćali. Uspostavom bibliobusne službe knjižnica je došla na njihov prag a učenici su postali pravi članovi knjižnice, kao i oni u gradu, koji mogu osobno birati što im se sviđa.

A tako je i danas, petnaest godina kasnije, učenici područne škole Vojakovački Osijek i mještani svake druge srijede u 9,30 sati s nestrpljenjem čekaju Igora i dolazak sada novog bibliokombija pred školu. Učitelj ih uzaludno opominje da budu pažljivi na nastavi, ali njihovi su pogledi usmjereni ka prozoru i … pa već je trebao doći… I kada se parkira pred školom, učitelj prekida sat i učenici se sjure na prozor i čekaju dopuštenje da li mogu ići posuditi knjige… I tako već petnaest godina pokretna knjižnica obilazi 36 stajališta u malim mjestima koja nikad nisu imala knjižnicu: Bočkovec, Gregurovec, Miholjec, Carevdar, Majurec, Cirkvena, Đurđic, Glogovnica, Vojakovac, Sv. Petar Čvrstec, Kalnik, Sv. P. Orehovec, Sv. I. Žabno i mnoga druga… Od 2023. godine obilazimo i tri stajališta u općini Gornja Rijeka, kod škole, vrtića i u Kolarcu, a povećali smo i broj stajališta u općini Kalnik (Vojnovec Kaknički i Potok Kalnički). Biblio-kombi stoji ili kod trgovine, vrtića ili kod škole, to mještani već znaju, imamo preko 900 članova, djece i odraslih, i posuđuje najnovije knjige za djecu i odrasle, lektiru, stručne knjige, filmove, zvučne knjige, mikro:bitove i dr.…

“Vjerujemo da smo projektom bibliobusne službe doprinijeli boljitku života ljudi u ovom ruralnom području, da smo doprinijeli poticanju čitanja, ljubavi prema knjizi, obrazovanju, informiranosti i donosili radost na lica djece i odraslih. Tako ćemo i dalje. Zahvaljujući križevačkoj i koprivničkoj bibliobusnoj službom svi dijelovi naše županije pokriveni su knjižničnim uslugama.

U 2022. i 2023. godini smo sredstvima Ministarstva kulture i medija, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca te svih općina, nabavili i nadogradili te opremili novo suvremenije i tehnološki opremljenije vozilo…kojim i planiramo proći još puno kilometara cesticama i putevima Kalničkog prigorja da stignemo do naših korisnika. Nadamo se da naša bibliobusna služba doprinosi razvoju ovog ruralnog kraja, potiče obrazovanje, smanjuje izoliranosti i motivira mlade obitelji da ostanu na selu. godina biti će posvećena obilježavanju 15. godišnjice bibliobusne službe u Križevcima.”-poručuju iz Knjižnice.

Proslava obilježavanja 15. godina od osnutka bibliobusne službe Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci održat će se u srijedu 6. 3. 2024. godine u područnoj školi Vojakovački Osijek s početkom u 10 sati.