Predstavljena zbirka skladbi za gitaru „Sentimentalno putovanje” autora Zdenka Badrova

U sklopu Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Sonus op. 8 koje se trenutno održava u Križevcima, u prostorima Glazbene škole Alberta Štrige, održana je promocija zbirke skladbi za gitaru „Sentimentalno putovanje” autora Zdenka Badrova (1952. – 2017.) u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima.

Zbirku je predstavila Nina Mihaliček ispred izdavača Udruge Opus, Xhevdet Sahatxhija kao recenzent i jedan od urednika te Tamara Perc, koja je jedno i glavna urednica iste.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je profesor Xhevdet Sahatxhija

“Puno sam godina proveo u ovoj školi. Najljepša i posebna sjećanja imam iz ove škole. O ovoj zbirci smo pričali dosta dugo i napokon je došao trenutak da je objavimo. Priprema svega je dugo trajala. Puno oko toga nam je pomoglo i izdanje časopisa Gitara. Profesora Zdenka sam dosta dugo poznavao jer nas je povezao životni put. Zajedno smo putovali, dijelili mišljenja tako da smo proveli puno vremena zajedno. Mogu reći da sam bio svjedok rađanja nekih kompozicija koje su sada u Zbirci. Često me tražio mišljenje oko harmonija i akorda, pa i oko naslova. U njegovom načinu nastajanja tih skladbi neki put je motiv bio prisutan prije teme, a onda je tražio naslove. Bio je nevjerojatan talent i sluh. Volio je i pop glazbu, zabavnu glazbu te lagani jazz i po meni je bio rođeni glazbenik. Zahvaljujem mu se i jako mi je drago što sam toliko vremena proveo s njim. Prerano nas je napustio, ali njegov duh i danas živi s nama.”-rekao je

Tamara Perc pozdravila je sve prisutne te zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u objavi ove zbirke.

“Neke skladbe Zdenko je posvetio i svojim bivšim učenicima. Mislim da, kada je radio s nekim na satu, imao je svoje trenutke inspiracije nakon kojih je stvorio ta djela. Znala sam raditi u sobi do njega pa sam često slušala njegove skladbe. Tada, u učionici broj 1, znali smo proči sve te skladbe i prosvirati ih. Tada sam bila još svježa u pedagoškom poslu i bilo mi je nezamislivo uhvatiti se u koštac sa svime. Dok sam kretala raditi na tim notama shvatila sam koliko trebam učiti. Zdenko je napisao sve pa smo lakše mogli reducirati. Svatko netko po svom nahođenju stvara i vodi dinamiku prstometa, ali htjeli smo ostaviti najviše ono što je Zdenko stvorio. Neke skladbe se mogu izvoditi u jako različitim tempovima.”-rekla je Perc.

Skladbe su izveli profesori Krešimir Grloci, Luka Lovreković, Tamara Perc i njena učenica Lota Novosel Vučković.