U tijeku projekt uspostave sustava za proizvodnju geotermalne energije u Križevcima

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ financiranog sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške provodi se projekt na geotermalnoj bušotini Križevčanka -1. Vrijednost projekta iznosi 507,580,00 eura.

Geotermalna bušotina Križevčanka -1 planirana je za grijanje kompleksa javnih zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini bušotine, a to su škole, Veleučilište u Križevcima i gradski bazen.

U Križevcima su u tijeku dva projekta iz područja geotermalne energije koji su sufinancirani u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. u iznosu od gotovo milijun eura. Riječ je o projektima pod nazivom „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Grada Križevaca“ i „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“.

U petak su započela hidrodinamička ispitivanja na geotermalnoj bušotini čime će se utvrditi karakteristike i parametri ležišta potrebni za izradu Elaborata o rezervama što je ključan dokument na temelju kojeg se dobiva dozvola za eksploataciju.

Radove su obišli križevački gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.