Međunarodna izložba čipke autorice Emine Baričević održat će se u Križevcima

U Križevcima će se ove godine održati prva Međunarodna izložba čipke u povodu desete godišnjice početka izrade čunčane čipke u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci. Organizatori izložbe su Gradsko društvo Crvenog križa Križevci koje je nositelj, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci te autorica projekta Emina Baričević.

Izložba će se održati u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci od petka do nedjelje, a sudjelovat će velik broj izlagača iz domaćih i stranih čipkarskih centara. Samu izložbu pratit će radionice demonstracije izrade pojedine čipke te prigodan kulturno-umjetnički program.

Ciljevi izložbe su obilježavanje desete godišnjice kontinuiranog čipkarstva u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci, uključivanje velikog broja posjetitelja održavanjem kulturnog programa te radionica čipke uz samu izložbu, poticanje umjetničkog amaterizma razvojem čipkarstva u Križevcima kao i cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji uz poštivanje tradicije i običaja pozicioniranje Križevaca među čipkarske centre s tradicijom održavanja međunarodnih izložbi čipke te približavanje javnosti rad na čunčanoj čipki, ali i njenog mjesta u hrvatskom čipkarstvu.

Izložbom se nastoji i proširiti međugradska, međužupanijska i međudržavna suradnja sa sudionicima izložbe (Pag, Lepoglava, Ozalj, Sikirevci, Sveta Marija, Primošten, Bjelovar, Austrija, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina), a to je i prilika da se svojim radovima križevačke čipkarice predstave širokoj publici.

Organizatori žele i uključiti križevačke dizajnere i rukotvorce u predstavljanje izložbe na međunarodnoj razini te potaknuti volonterstvo u realizaciji projekta.