Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o stanju EU-a, poboljšanju prevencije bolesti i sredstvima za zemlje zapadnog Balkana

U Strasbourgu će se od 13. do 16. rujna održati prva plenarna sjednica Europskog parlamenta nakon ljetne stanke na kojoj će sudjelovati i zastupnica Sunčana Glavak (EPP/HDZ).

Na plenarnom zasjedanju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obratit će se zastupnicima u govoru o stanju Europske unije, a raspravljat će se, uz ostalo, o nizu zdravstvenih tema, izvješću o radno-pravnim uvjetima radnika koji rade preko internetskih platformi te situaciji u Afganistanu.

Govor o stanju Europske unije

Godišnja rasprava o stanju Unije prilika je da europarlamentarci pomno ispitaju rad i planove Europske komisije te pomognu u usmjeravanju politika EU-a. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na početku zasjedanja u srijedu iznijet će svoju viziju odgovora na izazove s kojima se EU suočava, uključujući gospodarski oporavak, borbu protiv klimatskih promjena, program digitalizacije i Konferenciju o budućnosti Europe.

Poboljšanje prevencije bolesti i prekogranične suradnje

Rujansko zasjedanje zastupnici će započeti raspravom o dva zakona iz domene javnog zdravlja. Zastupnici će pozvati na jačanje Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti kroz proširenje mandata koji bi obuhvaćao i glavne neprenosive bolesti poput raka, kao i na poboljšanje prekogranične suradnje kroz učinkovitiju koordinaciju između relevantnih nacionalnih, europskih i međunarodnih dionika. Glasovanje će se održati u srijedu.

Novi oblici zapošljavanja povezani s digitalnim razvojem

Zastupnici će u ponedjeljak otvoriti temu pravednih radnih uvjeta, prava i socijalne zaštite radnika koji rade preko platformi. U izvješću se poziva Europsku komisiju da se pri razmatranju poboljšanja radnih uvjeta osigura načelo pravednosti i transparentnosti, kao i primjerena i transparentna socijalna zaštita te zajamči sloboda udruživanja, kao i pravo na kolektivno pregovaranje radnika koji rade putem platformi. O izvješću će se glasovati u srijedu.

Fit for 55 – EU posvećena smanjenju emisije stakleničkih plinova do 2030.

U utorak će zastupnicima biti predstavljen paket Fit for 55 kojim se predlaže kako klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama te politikama o korištenju zemljišta smanjiti neto emisije stakleničkih plinova za barem 55% u narednom desetljeću.

Humanitarna i sigurnosna situacija u Afganistanu

Zastupnici će u utorak raspravljati s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o odgovoru na krizu u Afganistanu. O rezoluciji će se glasovati u četvrtak, a u središtu rasprave bit će pitanja kako odgovoriti na humanitarnu i migracijsku krizu, pomoći potrebitima i zaštititi osobe u Afganistanu koje su u opasnosti, posebno žene i djecu. Osim humanitarnih pitanja, važna će tema biti sigurnosna situacija te lekcije naučene iz dosadašnjeg iskustva s povlačenjem snaga NATO-a iz Afganistana.

Plava karta EU-a i 14,2 milijarde eura za zapadni Balkan i Tursku

Na dnevnom redu sjednice u utorak naći će se rasprava o Plavoj karti EU-a, novom programu kojim bi se olakšalo zapošljavanje visokokvalificiranih državljana trećih zemalja u Europi. Očekuje se da će zastupnici podržati instrument vrijedan 14,2 milijarde eura za razdoblje 2021.-2027. kojim će se poduprijeti provedba reformi povezanih s EU-om u zemljama koje su na putu prema članstvu u EU-u: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.